Uppgifter: Säpo i terrortillslag i Göteborg – en man frihetsberövad

Nationella insatsstyrkan i hemlig gryningsräd

Säpo genomförde en razzia i Göteborg tidigt i morse.

En man misstänkt för terrorism i ett annat europeiskt land frihetsberövades av nationella insatsstyrkan, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det här är en del av att vi samarbetar med andra länders säkerhetsunderrättelsetjänster, säger Fredrik Hultgren-Friberg på Säpo.

Nationella insatsstyrkan slog på uppdrag av Säpo till mot en lägenhet i Göteborg på tisdagsmorgonen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det är riktigt att Säkerhetspolisen genomförde en insats i västra Sverige tidigt i morse, säger pressekreterare Fredrik Hultgren-Friberg.

Säpo är i övrigt fåordiga om tillslaget.

– Vi har inte möjlighet att säga så mycket om insatsen men det handlar om en rättshjälpsbegäran från ett annat land som ligger till grund för det här ingripandet. Det gäller ett av Säkerhetspolisens ansvarsområden, men vi har inte möjlighet att gå in på vad det handlar om, säger Hultgren-Friberg.

Är personen även misstänkt för brott i Sverige?

– Nej, rättshjälpsbegäran handlar om brottslighet i ett annat land eller att ett annat land utreder brottslighet och begär hjälp från Sverige.

Utreds för terrorism i Europa

Enligt uppgifter till Aftonbladet är den frihetsberövade personen en man i 40-årsåldern. Han misstänks för terrorism. Det aktuella landet som skickat begäran till Sverige ligger i Europa. Något som Säpo inte vill kommentera.

– Det här är en del av vår löpande verksamhet och vi samarbetar nära med andra länders säkerhetsunderrättelsetjänster i en rad olika sammanhang och frågor. Det här är en del av detta.

Vice chefsåklagare Hans Ihram på Riksenheten för säkerhetsmål var den som beslutade om gryningsräden. Han säger att den frihetsberövade personen inte formellt är gripen utan först ska förhöras.

– Jag kan inte kommentera vad det handlar om alls, men jag kan bekräfta uppgifterna om att det är en person som har hämtats till förhör. Jag vill inte lämna några mer kommentarer utan det här är mitt besked.

Aftonbladet har sökt mannens advokat Joseph Christenson, som skriftligt svarar:

”Naturligtvis har jag inga kommentarer att lämna.”

Publisert: