Krisarbete efter döda rollspelsdeltagaren: ”Alla är skakade””

Sorg under lajv ”The Tundlaheim Saga”

HÄLLEFORS. En kvinna i 60-årsåldern hittades död i samband med ett rollspelsevenemang i Bredsjö.

Lajvarrangören berättar att gruppen är i chock.

– Det är en traumatisk upplevelse och vi jobbar med sorgbearbetning, säger säkerhetsansvarig Cornelia Stjernlöf.

Boende i orten Bredsjö i Hällefors kommun vittnar om hur de mötte sirener och blåljus vid 19.30-tiden på onsdagen.

Polis, räddningstjänst och ambulans var då på väg till ett skogsområde vid Finnstigen där ett så kallad lajv, levande rollspel, arrangerades.

I en av stugorna hade en livlös kvinna i 60-årsåldern hittats. Hjärt- och lungräddning påbörjades, men förgäves.

Kvinnan hittades död i en av stugorna.
Kvinnan hittades död i en av stugorna.

Polisen uppgav på torsdagsförmiddagen att en förundersökning med rubriceringen misshandel och vållande till annans död inletts för att utreda händelsen närmare. Stugan spärrades samtidigt av för tekniker.

Fyrhjuling körde fram ambulansen

Aftonbladet har talat med en av arrangörerna som höll i pirat-lajvet ”The Tundlaheim Saga”. Hon uppger att dödsfallet inträffade under förberedelsedagen för det fyra dagar långa rollspelet.

– Man ”checkar in” på onsdagen, och då skulle man bara ses och göra ordning sovplatser och prata med varandra inför lajvet som skulle ha börja i torsdags morse, säger Cornelia Stjernlöf, säkerhetsansvarig på eventet.

– Kvinnan skulle bara vila en stund före maten. Men när hon skulle väckas gick hon inte att väcka.

Cornelia Stjernlöf berättar att man direkt larmade 112.

– Vi har akutsjuksköterskor på plats som påbörjade upplivningsförsök och höll det igång medan räddningstjänst kom till platsen.

Dödsfallet har chockat lajvgruppen. På bilden en av deltagarna som vill vara anonym.
Dödsfallet har chockat lajvgruppen. På bilden en av deltagarna som vill vara anonym.

En annan av deltagarna, som inte vill framträda med namn, säger:

– Det blev dramatiskt med räddningstjänst och polis som kom till platsen. Vi hjälpte till med fyrhjulingar genom att köra fram personalen till platsen. Men kvinnans liv gick inte att rädda.

Sorg och chock bland deltagarna

Cornelia Stjernlöf säger att man har inlett krisinsatser för att hantera alla känslor i lajvgruppen.

– Det är stor tragedi för oss alla. Vi har bara fokus på att göra det som är rätt för de som är på plats, stötta närmast anhöriga, möta upp deltagare och sorgbearbetning, och att göra det i gemenskap. Nu tar vi hand om varandra, säger hon.

Mellan 60 och 80 skulle personer skulle delta i rollspelet, enligt säkerhetsansvarig. Men evenemanget sköts upp i går morse.

– Lajvet är inte det viktiga just nu. Det är en traumatisk upplevelse att vara nära någon som dör. Det påverkar både de närmast anhöriga och de övriga runt omkring, säger Cornelia Stjernlöf.

– Jag har sällan sett så fin uppslutning och bra efterföljande av de säkerhetsrutiner vi har. Jag skulle säga att alla är skakade men det har gjort att vi håller samman ännu starkare.

Samtidigt pågår polisutredningen fortfarande.

– Det finns inga indikationer på någon konflikt eller någon misshandel, säger säkerhetsansvarig.

Polisen bekräftar att ”inget konkret tyder på brott”, utan uppger att man valde att upprätta en anmälan för att kolla på några oklara omständigheter och senare med säkerhet kunna avfärda att inget brott skett.

– Vi avvaktar en rättsmedicinsk undersökning innan vi gör någonting mer överhuvudtaget. Det görs för att utesluta brott, för det finns ingen konkret brottsmisstanke. Men rent formellt pågår förundersökningen med samma rubriceringar. Vi har inte haft obduktionen än utan det kommer ske i nästa vecka, säger förundersökningsledaren Karl Näsman.

Publisert:

LÄS VIDARE