Kriminologen om missarna: ”Det hade ändrat allt”

KRIM

Två gånger kan polisen ha missat den mordmisstänkta 42-åriga Arbogakvinnan och hennes våldslakejer.

Polisen avskrev det första misstänkta mordfallet i sommarstugan som en drunkningsolycka och polisen förhörde aldrig de misstänka och utpekade lakejerna för en pistolmisshandel.

– Det hade ändrat allt, säger kriminolog Sven Granath.

Den 42-åriga flerbarnsmamman misstänks för mord vid två tillfällen. Vid det första tillfället misstänks hon ha dödat sin tidigare make. Vid det andra tillfället misstänks hon ha haft ihjäl sin egen pappa och försökt ha ihjäl sin mamma.

Enligt polisens misstankar har hon vid mordet på maken haft hjälp av sin blivande svärson, 25-åringen, och när pappan knivdödades och mamman knivskadades var hennes 19-årige pojkvän hennes mordkompanjon.

25-åringen och 19-åringen har beskrivits som 42-åringens våldslakejer. De unga männen ska även brutalt ha misshandlat flyktingpojkar blodiga med pistol – på grund av en sexfilm med 42-åringen, enligt misstankarna.

Några förhör gjordes aldrig med de utpekade misstänka gärningsmännen, erkänner åklagaren. Tre veckor senare skedde mordet och mordförsöket i sommarhuset utanför Arboga.

Fortfarande har inga förhör hållits med de utpekade angående pistolmisshandeln. Det kan Aftonbladet avslöja i dokumentären ”Dåden i Arboga”.

”Hade ändrat allt”

Sven Granath, kriminolog och analytiker vid Polisen Stockholm, vågar inte säga om ett förhör direkt efter misshandeln hade kunnat stoppade den misstänkte 19-åringen från att begå det mord och mordförsök han nu misstänks för och som han erkänt.

– Det är svårt att säga. Men man kan gå tillbaka än längre, till det första fallet. Om man från polisen hade varit mer misstänksam då och löst det första misstänka mordet, då hade ju det ändrat på allt, säger Sven Granath, i morgonprogrammet AB Morgon.

”Bra polisutredning jätteviktigt”

Två gånger kan alltså polisen ha missat 42-åringen och hennes våldslakejer - när man avskrev det första misstänkta mordfallet som en drunkningsolycka och polisens underlåtenhet att förhöra de utpekade misstänkta för pistolmisshandeln.

– Vid just den här typen av gärningsperson är bra polisutredningar jätteviktiga. Den här typen av förövare svår att upptäcka, de har jobb och är etablerade i samhället, säger Sven Granath.

Ovanligt med kvinnor som förövare

Redan nu är de misstänkta sommarstugemorden en del av svensk kriminalhistoria, udda fall om man ser till statistiken.

– Det är ovanligt att kvinnor misstänks för den här typen av dödligt våld. Var tionde mördare i Sverige är kvinna. Dessutom innehåller det här speciella komponenter, om det är som åklagaren tror, är det en serie av brott, planerat och kallblodigt.

– Det är ovanligt med en kvinnlig gärningsperson som utför rationella dåd och som inte har att göra med situationen hon befinner sig i, exempelvisen relation där hon misshandlas. Det här verkar inte vara i affekt, säger Granath i AB Morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM