Ny typ av skräckrån – offer hålls som gisslan med hot och våld

avAnders Johansson, Johanna Hellsten

Offren rånas på bankkort och kod av kniv- eller pistolbeväpnade gärningsmän.

Sedan hålls offren gisslan på ett brutalt sätt under hot och med våld – samtidigt töms deras bankkonto på pengar.

De nya skräckrånen som också kallas expresskidnappningar har nu fått fäste i Sverige.

För den svenska polisen är de så kallade expresskidnappningarna ett helt nytt tillvägagångssätt vid personrån.

– Det är extremt våldsamt och hotfullt. Några offer har fått ställa sig på knä med en pistol riktad mot huvudet, säger polisinspektör Daniel Ångman.

Gärningsmännen jobbar i grupp och är brutala, våldsamma och skoningslösa när de överfaller sina offer. Beväpnade med kniv, köttyxa eller pistol tvingar de till sig bankkort och kod från offret.

Rånarna delar upp sig

Därefter delar rånarna upp sig. Några stannar kvar med offret och håller personen som gisslan under hot. De andra rånarna tar sig till en uttagsautomat för att se om koden stämmer så de kan få ut maximalt med pengar.

– Stämmer inte koden, ringer rånarna till de andra gärningsmännen och säger att de får hota om våld eller utsätta offret för våld så att de får rätt kod, säger Daniel Ångman, polisinspektör.

Tre rånvågor

Expresskidnappningar är sedan tidigare ett känt fenomen i USA och delar av Latin- och Sydamerika. Hittills har de varit okända i Sverige, fram tills nyligen.

Polisen fick in flera anmälningar om den här typen av brott och med liknande tillvägagångssätt i Kista och Husby, i västra Stockholm, under slutet på förra året. Polisens utredare kunde se att man hade tre vågor av rån pågående inom ett kort tidspann och begränsad geografi. Man sammanställde dessa och utredningarna blev framgångsrika.

Unga förövare

Totalt handlar det om 24 fall som hamnat hos polisen. Fjorton av dessa har lett till flera åtal och tingsrätten prövar nu fallen. Domar väntas inom kort.

Anmärkningsvärt, enligt polisen, är att gärningsmännen i de här fallen är unga. De är mellan 15–19 år. En av huvudmännen som varit drivande i flera av fallen är 17 år.

– De tycks ha planerat och valt dolda platser och i skydd av mörkret slagit till. Dessutom verkar de ha valt ut sin offer. Vanligtvis när det är unga gärningspersoner så är det även unga offer som rånas. Men de här har valt ut något äldre och medelålders personer, troligtvis för att man antar att de har mer pengar, säger Daniel Ångman, polisinspektör, som utrett fallen.

”Kniven mot halsen”

För offren har upplevelserna varit fruktansvärda och många drabbades av dödsångest och ihållande oro.

Ett av offren som vi kallar ”Jonas”, är i 35-årsåldern, berättar i förhör:

– Jag kom ihåg att jag inte ville göra några hastiga rörelser, för kniven... Han sitter över mig med knäet över bröstet och kniven mot halsen.

Hör mer om offrens upplevelse och vad polisen säger i inslaget ovan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Husby

Stockholm

Brott

Kista