Gryningspyromanen hittad – polisen inledde dubbla specialinsatser

Uppgifter: Ulf Borgström utreds för mordbrand i Köping

Ulf Borgström, 57, misstänks ha härjat på nytt och efterlystes efter att hans fotboja kopplat ur.

Polisen startade insats ”Tyko 2” och ”Gunnel” i jakten på Gryningspyromanen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Nu har han hittats – i samma kommun där det i går brann.

När den ökände Gryningspyromanen Ulf Borgström blev villkorligt frigiven i april i år kunde Aftonbladet avslöja att Västmanlandspolisen inlett en så kallad särskild händelse, något som innebär att man bland annat kan få in extra polisresurser.

Insatsen döptes till ”Tyko 2”, enligt Aftonbladets uppgifter.

Ulf Borgström hann vara på fri fot i en halv dag innan polisen omhändertog 57-åringen och överlämnade honom till frivården. Anledningen var att han vägrade använda fotboja, något som var ett av kraven till att han skulle kunna bli villkorligt frigiven.

Han fick som påföljd avtjäna ytterligare en månad i fängelse och blev i mitten av maj släppt igen. Då han skulle bo inom Örebro län, i stället för i Västmanland, startade även Örebropolisen en särskild händelse under namnet ”Gunnel”. Båda insatserna avslutades senare.

Fram till i går torsdag.

Ulf Borgström, ”Gryningspyromanen”, när han släpptes ut från Solberga-anstalten i Sala tidigare i år.
Ulf Borgström, ”Gryningspyromanen”, när han släpptes ut från Solberga-anstalten i Sala tidigare i år.

Två polisregioner och Kriminalvården samarbetat

Både polisen i Västmanland och Örebro beslutade då att återuppta ”Tyko 2” och ”Gunnel”, enligt flera källor till Aftonbladet.

Anledningen var att Ulf Borgström utreds för torsdagens brand i Köping, vilket Aftonbladet i går kunde avslöja. Detta i kombination med att hans fotboja kopplades bort ungefär två dygn innan händelsen. Han efterlystes efter begäran av Kriminalvården.

På fredagsmorgonen meddelade polisen att en efterlyst person, som enligt Aftonbladets uppgifter är Gryningspyromanen, hittats i Köping efter tips från allmänhet. Han är nu frihetsberövad och överlämnad till Kriminalvården.

– Det jag kan säga är att Kriminalvården har fått information från polisen om att den här personen är gripen, säger pressekreterare Olaf Zobel.

Anlagd brand i kulturhistoriskt byggnad

Branden som Gryningspyromanen utreds för inträffade klockan 07.23 i går i den kulturmärkta byggnaden Dybecksgården, som tillhör Köpings pastorat. Den så kallade K-märkningen används om kulturhistoriskt värdefull bebyggelse och innebär bland annat att platsen kan skyddas.

Polisen ser branden som anlagd. En förundersökning om mordbrand inleddes och platsen spärrade av för en teknisk undersökning.

Elden startade enligt polisen på utsidan av byggnaden. En ur personalen från Svenska kyrka lyckades släcka ned branden innan den spred sig.

– Hon ska ha en stor eloge som släckte så snabbt. Vi på räddningstjänsten har brutit upp den yttre panelen och sprutat lite vatten, säger brandkårens insatsledare Stefan Hedlund till Bbl/AT.

Ulf Borgström fick namnet Gryningspyromanen efter att i tio års tid ha spridit skräck i olika samhällen efter att ha tänt eld på hus och byggnader. Han misstänktes ligga bakom ett hundratal bränder på 2000-talet men är bara dömd för ett fåtal av brotten.

Övervakningsnämnden kommer till att börja med nu utreda honom för misskötsamheten med fotbojan.

Publisert:

LÄS VIDARE