Häktas för mordet på Åke, 55

Uppdaterad 2018-03-11 | Publicerad 2016-12-21

Åke Persson, 55, låg och vilade på soffan när han attackerades med kniv.

Misstänkt är en 45-årig man som tidigare haft ett förhållande med Åkes sambo.

Mannen, som nekar till brott, häktades i dag på sannolika skäl som misstänkt för mordet.

Den 45-årige mannen leddes in i Hudiksvalls tingsrätt strax före klockan 11 av tre häktesvakter.

Han såg lugn ut och dolde inte sitt ansikte för fotograferna på plats.

Mordvapnet hittat

Mannen begärdes häktad som misstänkt för att ha mördat 55-årige Åke Persson i Bollnäs i lördags kväll – ett brott han själv bestämt nekar till.

– Han nekar till brott trots att det finns vittnen i bostaden som pekat ut honom. Han medger dock att han varit i Bollnäs denna dag, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

Åklagaren har beskrivit utredningsläget som gott, bland annat har det man tror är mordvapnet hittats. Tingsrätten valde också att häkta mannen på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Han ska även genomgå en så kallad liten sinnesundersökning.

Blod skulle spillas

Knivattacken skedde i lördags i en lägenhet i Bollnäs framför ögonen på den misstänkta gärningsmannens dotter, som bor tillsammans med sin mamma och den nu döde 55-åringen.

– Det är så fegt att döda någon som ligger och slumrar i en soffa. Och att han gjorde det inför sin dotter som tyckte så mycket om Åke är helt fruktansvärt, sa en av Åkes vänner i går till Aftonbladet.

Åke Perssons sambo hade tidigare en relation med den 45-årige mannen, och hon har vid ett flertal tillfällen ansökt om kontaktförbud mot honom.

Våren 2015 dömdes 45-åringen till dagsböter för olaga hot efter att ha hotat att döda närstående till kvinnan. Han ska bland annat ha hotat kvinnan med att ”blod skulle spillas” och att kvinnans ”släkt skulle dö”. Han ska också ha sagt att han ”skulle dricka blod”, enligt en dom i Hudiksvalls tingsrätt.

”Det är skrattretande”

Kvinnan berättade i förundersökningen 2015 om den ständiga skräcken:

– Jag väntar hela tiden på att telefonen ska ringa och någon meddela att någon eller några av mina bröder har blivit skjutna.

45-åringen själv förnekade även då brott, trots att två socialsekreterare överhört hoten via en högtalartelefon.

– Det är skrattretande att jag skulle ha gjort något sådant. Jag skulle aldrig säga något sådant, sa han i förhör.

”Heder och svartsjuka”

Under perioder ska även Åke Persson ha tagit emot allvarliga hot från 45-åringen. Men trots att han flera gånger ansökte om ett kontaktförbud för 45-åringen beviljades det aldrig.

– Det handlar om heder och svartsjuka. De anmälde hoten gång på gång på gång men polisen gjorde ingenting. Det är helt sjukt hur det har hanterats, säger en vän med insyn i den senaste tidens händelseutveckling.

Den 45-årige mannen var även inblandad i ett av 2000-talets mest uppmärksammade rättsfall: mordet på mannens kusin, Fadime Sahindal 2002. Under rättegången mot Fadimes far tog han plötsligt på sig skulden för mordet. Polisen trodde honom inte och Fadime Sahindals far dömdes av rätten till livstid för mord.

45-åringen dömdes senare till fängelse för det falska erkännandet samt grovt sexuellt utnyttjande av en 15-årig flicka.