16-åring får ungdomsvård för attack mot lillebror

1 av 2 | Foto: Pernilla Wahlman
Polis har spärrat av platsen.

avEvalisa Wallin

KRIM

16-åringen knivskar sin lillebror i bostaden i Gävle och försökte sedan fly. Men hon greps i Uppsala och har erkänt attacken mot 9-åringen.

Nu döms hon till ett års sluten ungdomsvård för synnerligen grov misshandel.

Dådet skedde i juli i år och tiden innan sökte 16-åringen på olika klipp på Youtube som bland annat handlat om misshandel av barn. Den 8 juli misshandlade hon sin bror med en ljusstake, en krok och knivhögg honom. Under rättegången har flickan dock hävdat att de sajter hon besökt om misshandel mot barn inte har något att göra med attacken på brodern.

Den 9-årige pojken fick flera skador i huvudet, halsen och händerna. Han fick även blåmärken och svullnader i ansiktet, på bröstet och armarna samt drabbades av andnöd.

Efter attacken liftade 16-åringen hemifrån till tågstationen i Gävle. Hon tog sedan tåget till Uppsala men kunde där gripas av polis.

Döms för synnerligen grov misshandel

Flickan ska under förhör ha sagt att syftet med våldet var att ta livet av lillebrodern. Åklagaren valde att åtala för försök till mord men hade synnerligen grov misshandel som alternativyrkande.

Gävle tingsrätt dömdes också 16-åringen till ett års sluten ungdomsvård för synnerligen grov misshandel. Hon ska även betala 115 000 kronor i skadestånd till sin lillebror.

Tingsrätten anser inte att åklagaren bevisat att flickan var ”likgiltig inför frågan huruvida målsäganden skulle avlida” och att hon därmed inte kan dömas för mordförsök. Även om skadorna var allvarliga anser tingsrätten att det är oklart om 16-åringen förstod hur allvarligt våldet mot lillebrodern var.

– Jag kommer nog att behöva fundera en del på om det ska överklagas eller inte, säger åklagare Arek Nowak som inte hunnit läsa domskälen när Aftonbladet når honom.

16-åringen omhändertagen

Motivet är dock oklart och 16-åringen har lämnat olika förklaringar till dådet. I förhör med polisen har hon sagt sig vara hotad men i tingsrätten sa 16-åringen att hon ljög om detta.

Istället skulle motivet vara att hon ville rymma hemifrån och därför skadade brodern för att han inte skulle kunna skvallra för föräldrarna. Åklagaren anser dock att det är svårt att avgöra om det verkligen är motivet.

– Hon uppger en orsak under domstolsförhandlingen men om det verkligen är det går inte att säga. Allt blir spekulationer för det går inte att analysera hennes tankar. Vi har inte lyckats hitta någon bevisning runt omkring som på ett entydigt sätt varför hon gör detta, säger Arek Nowak.

16-åringen är sedan i somras omhändertagen och får sedan dess vård enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Förvaltningsrätten skriver i domen att flickans ”hälsa och utveckling löper en påtaglig risk att skadas till följd av hennes beteende och den brottsliga verksamheten”.

Därför ökar antalet brott i Sverige 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Gävle