Brott

Två döms i dynamithärvan

Av: 

Linda Hjertén

KRIM

Bergsprängaren hade 500 kilo sprängmedel i sitt hem i Falkenberg – och sålde 50 kilo till en 30-årig nazist som enligt vittnen sagt att han "skulle bli större än Breivik".

I dag dömdes duon för sina brott.

Bergsprängaren till två och ett halvt års fängelse, den 30-årige mannen till skyddstillsyn.

Det har kommit att kallas för dynamithärvan i Falkenberg.

Allt uppdagades i samband med att en bil stoppades för en kontroll i slutet av juli.

I bilen satt en 30-årig man som är känd inom nazistiska kretsar.

Porträtt på Hitler

När polisen gjorde husrannsakan hos honom fann man, på ett loft i mannens hem, 48 kilo dynamit samt spränghattar. Hans hem var även fullt med nazistpropaganda och porträtt på Adolf Hitler.

I förhör sa 30-åringen att han köpt dynamiten för 1 200 kronor av en 41-årig manlig vän – en sjukskriven bergsprängare – som kontaktat honom via Facebook och frågat om han ville köpa "dynis".

När polisen slog till även mot bergsprängarens gård i Falkenbergsområdet växte utredningen ytterligare.

”Större än Breivik”

I källaren hittade polisen 352 kilo dynamitsprängämne och i en tv-bänk i vardagsrummet 127 stycken el-sprängpatroner. Dessutom hittades ytterligare 125 kilo dynamit i ett olåst bagageutrymme i mannens bil som stod parkerad utanför.

Dynamiten och sprängpatronerna hade den 41-årige bergsprängaren stulit från arbetsplatsen han var sjukskriven från.

Ett vittne sa under utredningen att den 30-årige nazisten pratat mycket om händelserna på Utøya och att han skulle bli ”större än Breivik”.

”Lögn”

Men i en intervju med Hallands Nyheter säger 30-åringen:

– Det är lögn.

– Om jag hade terrorplaner hade jag väl inte tackat nej till att köpa hela partiet dynamit på 500 kilo.

550 kilo sprängämnen skulle kunna åstadkomma skador liknande de som Breiviks bilbomb orsakade i Oslo i juli 2011, enligt utlåtande från de sakkunninga som ingår i polisen förundersökning.

Åklagaren yrkade i sin plädering på långa fängelsestraff men när domen i dag meddelades i Varbergs tingsrätt slutade det med endast skyddstillsyn för den 30-årige mannen och ett fängelsestraff hälften så långt som åklagaren yrkat på för 41-åringen.

30-åringen döms för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 41-åringen för grov stöld och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Nazism