Nätpedofilen härjade i över fem år – döms för brott mot över 60 flickor

avJohanna Rapp

KRIM

Hemma vid sin dator har nätpedofilen i 35-årsåldern under flera års tid förmått flickorna att skicka nakenbilder och sexfilmer – den yngsta flickan var bara nio år gammal.

En flicka som först inte ville skicka bilder till honom skrev ”förlåt” och att hon kände sig skyldig som inte gjorde honom till viljes – då lyckades han övertala henne att visa sig naken.

Nu döms han till 4,5 års fängelse för hundratals övergrepp mot 63 flickor.

Förra våren häktades mannen i 35-årsåldern, som tidigare varit ungdomsledare i en idrottsförening. Han misstänktes då för sexbrott mot fyra flickor. Men när polisen genomförde husrannsakan hos mannen växte utredningen: på hans dator och telefon i bostaden hade han sparat ett stort antal filmer och bilder som föreställde flickor som han misstänktes ha fått att utföra sexuella handlingar med sig själva. Sexuella handlingar som de sedan filmat eller fotat och skickat till honom.

Sammanlagt misstänks han för olika sexualbrott mot 65 flickor, mellan nio och 15 år gamla. Flickor som funnits över hela landet.

Och brotten har begåtts under flera års tid – det första dokumenterade redan 2010, fram till år 2017 när han greps.

Sa att han var tonåring

I flera fall har mannen haft kontakt med flickorna under lång tid. Enligt förundersökningen berättade en flicka hur mannen när han först kontaktade henne sa att han var i 15-årsåldern, att det var en lögn framkom först senare.

I chattarna har den tidigare idrottsledaren instruerat flickorna om vad de ska göra, bland annat hur de ska ta på sig själva samtidigt som han uppmuntrat flickorna att fortsätta.

1 av 2 | Foto: Polisen.
Mannen har fått kontakt med flickorna på nätet och i chattar skrivit till barnen om olika grova sexuella handlingar han vill utföra tillsammans med dem.

En flicka frågade, enligt de sparade chattarna, mannen hur många det är som visat sig för honom. Där svarar han att förut var det rätt många ”men inte så ofta nu tyvärr”, enligt förundersökningen.

En flicka vill inte visa upp sig sexuellt för honom och bad honom om ursäkt, skrev förlåt. Hon kände sig skyldig som nekade honom, enligt förundersökningen. Men då lyckades han ändå övertala henne att visa sig naken och mannen fick utlösning, något som också dokumenterats bland de sparade filmerna och bilderna. Han har själv erkänt hur han skickat nakenbilder på sig själv till flera av barnen.

När en flicka föreslår att han ska gå in på en vuxensida svarar han att han hellre vill chatta med någon i flickans ålder.

– Vill ju ha yngre, skriver han enligt polisutredningen.

Enligt åklagare Thomas Bergström har mannen använt komplimanger, tjat och vädjan om hjälp för att få utlösning.

Själv har nätpedofilen erkänt brottsligheten.

Döms till fängelse

Nu döms han till fängelse i 4,5 år.

Det handlar om en rad olika brott, bland annat våldtäkt av barn och sexuellt utnyttjande av barn.

Mannen döms också för 45 fall av sexuella övergrepp mot barn, 204 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, 52 fall av sexuellt ofredande och grovt ofredande och grovt barnpornografibrott.

Sammanlagt har han begått brott mot 63 flickor i åldrarna nio–15 under åren 2010–2017.

Samtidigt frias mannen för några fall av sexuellt övergrepp mot barn och utnyttjande av barn för sexuell poseringen.

Önskar strängare straff

Advokat Ulrika Wangle är målsägandebiträde åt fyra av flickorna. Hon säger att hon hoppats att tingsrätten skulle döma mannen till ett strängare straff.

– Flera av målsägandena har varit utsatta under lång tid och de mår väldigt dåligt psykiskt. Han döms för brott mot så många och det handlar om brott som påverkat många flickor för livet, säger hon.

Ulrika Wangle påpekar också tidsaspekten.

– Flera av brotten ligger många år tillbaka i tiden så mycket väcks upp på nytt igen. Man kanske har försökt lägga det bakom sig och inte vågat prata tidigare, eftersom mannen hotat med att i sådana fall skicka ut bilder på nätet och därför har man inte vågat anmäla. När polisen sedan upptäckte det här ska man gå tillbaka och nysta upp det, vilket varit väldigt plågsamt.

Så här är det: Våld och brott 02:15
ARTIKELN HANDLAR OM