Stockholm

Hittades genom stulet SL-kort

Av: 

Linda Hjertén

KRIM

Överföll en kvinna brutalt

Efter att mannen slagit kvinnan medvetslös och försökt våldta henne i en park i centrala Stockholm stal han hennes SL-kort.

Två dagar senare kunde polisen, med hjälp av kortet, spåra mannen.

Nu är han åtalad för försök till grov våldtäkt och grovt rån.

Tidigt på annandagsmorgonen upptäckte en taxichaufför en blödande och chockad kvinna på Sveavägen mitt i centrala Stockholm.

Hon mindes då inte mycket av vad som hänt, bara att hon blivit överfallen av en man och slagits medvetslös.

Släpats bakom mur

Hennes skador vittnade om att hon utsatts för kraftigt våld – framförallt mot huvudet. Hennes näsben var av på flera ställen, hon hade hudavskrapningar och sår i ansiktet och alla hennes tillhörigheter var borta.

Utredningen visade att kvinnan överfallits och snabbt svimmat av på grund av våldet mot huvudet. Att gärningsmannen sedan släpat henne bakom en mur och fortsatt att slå och sparka mot hennes huvud och sedan försökt våldta henne innan han rånat henne och lämnat henne liggande.

– Vi vet inte om gärningsmannen hann genomföra en våldtäkt eller inte då kvinnan var medvetslös och inte vet vad som hände. Men vi har hittat sperma på hennes trosor och byxor och jag åtalar honom därför för försök till grov våldtäkt, säger kammaråklagare Yvonne Brandell.

Registrerat SL-kort

Polisen började strax efter överfallet att se igenom övervakningskameror från området och kunde på så sätt följa kvinnans promenad. De kunde även se en man följa efter henne.

En av sakerna som mannen stal från kvinnan var hennes SL-kort.

– Som tur var hade hon registrerat sitt kort på SL:s hemsida. På så sätt kunde man se när kortet hade använts och var. Vi begärde in övervakningskamerafilmer från spärrarna och kunde då se vem som använt hennes kort, säger kammaråklagare Yvonne Brandell.

Bilderna på mannen visades upp bland poliser som kände igen honom som en 27-årig man, tidigare dömd för bland annat bedrägerier.

Bara två dagar efter att brottet begåtts kunde han gripas. I den misstänkte 27-åringens lägenhet hittade man en del av kvinnans stulna saker.

”Slump och ren otur”

Hans dna matchar även den sperma man fann på kvinnan samt på brottsplatsen.

Mannen själv nekar till brott och säger att en vän till honom överföll kvinnan.

– Vi har utrett det han sagt till fullo och inte kunnat hitta den personen, det verkar vara en person som inte existerar, säger Brandell.

Den åtalade mannen och kvinnan han misstänks ha överfallit känner inte varandra sedan tidigare.

– Hon har bara varit på fel plats vid fel tillfälle. Det är slumpen och ren otur, säger Brandell.

Rättegången börjar nästa vecka.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Brott

Våldtäkt