Mördade Lotta fotade själv sina skador

KRIM

Dokumenterade sitt helvete: ”Hon bad mig spara bilderna”

1 av 7

Lotta Rudholm slogs till döds på sitt eget sovrumsgolv.

Men det var inte första gången som Martin Jonsson misshandlade henne.

Lotta dokumenterade sin blåslagna kropp med en mobilkamera och skickade till sina vänner som bevis.

– Jag skrek rakt ut när jag såg dem, säger en väninna i förhör.

I dag inleds rättegången mot Martin Jonsson, 33, – mannen som erkänt att han slog Lotta Rudholm i huvudet så många gånger tidigt en junimorgon att hon aldrig vaknade upp igen.

Förutom mord står han även åtalad misstänkt för grov fridskränkning och förtal av Lotta, och det är de punkterna som tas upp under den första rättegångsdagen i Solna tingsrätt.

"Om det skulle hände henne något"

Ett av de viktigaste bevisen gällande den grova fridskränkningen som åklagaren har är de bilder som Lotta, en 41-årig ekonomiassistent, själv tog efter misshandeln.

Två av bilderna publicerar nu Aftonbladet i samråd med Lottas familj.

– För oss är det viktigt att det framgår vilket helvete Lotta levde i, säger Lottas syster Camilla Rudholm.

En dryg månad före dödsmisshandeln skickade Lotta bilderna och Martin Jonssons namn till sina vänner, så att skadorna skulle finnas dokumenterade någonstans.

– Hon bad mig spara dessa om det skulle hända henne något. Jag frågade henne vad hon menade. Hon sa att han hade hotat och sagt att om han inte skulle mörda henne så skulle han förstöra hennes ansikte så att hon aldrig någonsin skulle träffa någon annan, säger en av Lottas vänner under förhör.

En annan vän beskriver chocken när hon fick bilderna av Lottas armar, ben och bröst täckta med blånader.

– Jag skrek rakt ut.

Bröt hennes revben

Gång på gång under deras korta förhållande misshandlades Lotta Rudholm av Martin Jonsson.

Och gång på gång försökte hon lämna honom.

– Hon sa till Martin att hon inte kan leva så och att hon ville ha barn och att hon mår dåligt av förhållandet. Då hade han blivit galen och sagt att det är han som bestämmer när förhållandet ska avslutas, säger en vän.

Vänner beskriver i förhör Lotta som en kvinna som sökte kärlek och lycka. En glad, pigg och omtänksam person.

Men när hon träffade Martin Jonsson blev hon deprimerad och låg.

Han höll henne i ett järngrepp med sitt kontrollbehov och svartsjuka.

– Han var jättesvartsjuk. Lotta fick sätta på Facetime och gå runt i lägenheten för att visa att det inte var någon där, säger en vän i förhör.

Martin Jonsson står åtalad för flera punkter av misshandel och olaga hot av Lotta före hennes död. Han bröt hennes revben. Slog sönder glas över hennes fötter. Slängde runt henne "som en docka" och "sparkade henne som en fotboll", som Jonsson själv säger i förhör där han erkänner så gott som alla fall av misshandel han står åtalad för.

Lotta skrev i sin kalender under flera datum: "Avsluta Martin!!"

Polisanmälde

Men hon sa att till vänner att hon inte kunde kapa banden rätt av eftersom han var så aggressiv. Hon visste helt enkelt inte vad han skulle ta sig till.

Till slut, den 25 maj, polisanmälde hon honom.

När hon träffade sitt målsägarbiträde var det uppenbart för denne att Lotta var rädd och att hon inte längre vill medverka i utredningen.

Martin Jonsson hade då börjat träffa en annan kvinna och Lotta hoppades att det därmed skulle lugna ner sig. Att han skulle sluta hota, misshandla och förfölja henne. Målsägarbiträdet bad Lotta tänka över saken, och sa att det var ett vanskligt sätt att tänka.

Men Lotta vågade inte. Hon var inte bara rädd för sin egen del, framgår det i förundersökningen, utan även för sina nära och kära.

Martin Jonsson, som dömts för en lång rad grova våldsbrott, hade inte bara sagt att han skulle döda henne utan att han också skulle slå ihjäl alla runt omkring henne.

"Det har gått åt helvete"

Personer nära Lotta beskriver hur hon dagarna före mordet upplevde som att hon nu ansåg sig ha kontroll över situationen med Martin.

Men vid 04.30-tiden på morgonen den 4 juni sätter sig Martin Jonsson i en taxi och åker till Lotta.

05.10 stannar taxin utanför hennes hus, från taxibilens kamera finns en bild strax innan Jonsson kliver ut. Han knackar på hos Lotta, går in och tar av sig jackan och skorna.

05.23 ringer han SOS Alarm.

– Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete, hon ligger och spottar blod här. Jag sitter kvar, ni får komma och ta mig.

Martin Jonsson erkänner att han orsakat de skador som Lotta, tre dagar efter misshandeln, avlider av på sjukhuset, utan att någonsin vakna upp igen.

Men han nekar till mord.

ARTIKELN HANDLAR OM