31-åringen döms till vård – efter mordet på Elena Åsberg

1 av 5
KRIM

Vittnet hörde hur Elena Åsberg, 55, skrek och hur mannen slog ner henne till marken.

Med 20 hugg mördades förskoleläraren av en för henne okänd man.

Nu döms den 31-årige mannen till rättspsykiatrisk vård.

Den 1 augusti förra året besökte Elena Åsberg, 55, återvinningsstationen i Surahammar. Det gjorde även 31-åringen. Men varför han gjorde det, vet man inte.

Det som däremot är bevisat, enligt Västmanlands tingsrätt ,är att han där mördade den för honom okända Elena Åsberg. Flera personer bevittnade attacken där 31-åringen utdelade 20 hugg mot Elena.

En kvinna hörde henne skrika och såg sedan hur en man stod böjd över henne. Vittnen såg också hur mannens bil lämnade platsen i hög fart och polisen lyckades spåra upp företagsbilen, där man hittade blodspår.

31-åringen var som vanligt

Själv har 31-åringen beskrivit morddagen som ”ganska monoton” och enligt personer som träffade mannen under dagen betedde han sig som vanligt, han hjälpte en kompis att flytta och senare under kvällen köpte han nya skor.

Själv har 31-åringen tidigare sagt att han inte har något minne av att ha attackerat Elena Åsberg, men säger att han varit på platsen. Under utredningens gång har man inte kunnat hitta något som tyder på att 31-åringen och Elena känt eller känt till varandra.

Döms till vård

31-åringen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning och där har man kommit fram till att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och att han även begick mordet han misstänks för under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Enligt tingsrätten finns det övertygande bevisning för att 31-åringen mördade Elena. Därför döms mannen nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

31-åringen döms för mord, olaga hot och ringa narkotikabrott.

Elena Åsbergs son, Jevgeni Åsberg, har tidigare berättat om tiden efter mordet på hans mamma och att han önskat att samhället tidigare sett varningssignalerna kring 31-åringen, som så sent som sommaren förra året gick bärsärk inne på en vårdcentral.

– Morsan brukade alltid säga till mig: ”var inte ute för sent”, ”drick inte för mycket”. Själv var hon rädd att gå ut och motionera när det var mörkt och så går hon ut mitt på dagen och så händer det här, har sonen Jevgeni Åsberg tidigare sagt.

Därför döms någon till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM