Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord på Kim Wall

KÖPENHAMN. Klockan 13.00 i dag föll domen mot Peter Madsen.

Han döms till livstid för mordet på journalisten Kim Wall av en enig rätt som menar att han planerat mordet och styckat kroppen för att dölja spåren.

– Efter en samlad värdering finner rätten det bevisat att Peter Madsen har mördat Kim Wall, säger domaren Anette Burkø i motiveringen.

I dag meddelades domen mot dansken Peter Madsen i Köpenhamns Byret (tingsrätt).

Han dömdes till livstid för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall, 30, i den 10 augusti i fjol.

Strax före klockan 13 kom Madsen, iklädd svart kavaj och glasögon, in i rättsalen. Bara minuter efteråt förkunnade domaren domen och sa att rätten varit enig.

Domaren meddelade att Madsens ubåt Nautilus, i vilken han och Kim Wall färdades strax före mordet, kommer att beslagtas och destrueras.

Rätten anser att det finns bevis på att Madsen intresserat sig för mord och styckning, bland annat genom olika internetsökningar.

– Den tilltalade har inte kommit med någon trolig förklaring till varför han tagit med de föremål som använts i ubåten, sa domaren Anette Burkø i motiveringen.

Domaren: Har planerat mordet

Rätten menar även att Madsen förberett mordet på Kim Wall, att han styckat kroppen för att dölja spåren och att hennes skador inte överensstämmer med hans förklaringar till vad som har hänt.

– Den tilltalades första förklaring om att han lämnade den för att skona de anhöriga är inte trovärdig och hänger inte samman med att han sedan styckat kroppen, säger åklagare Jakob Buch-Jepsen.

När domen föll satt Madsen helt still och hade inte ögonkontakt med någon.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Peter Madsen stod även åtalad för brott mot griftefriden, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot sjölagen. Rätten fann honom skyldig till de två förstnämnda brotten men friskriver honom från misstankarna om brott mot sjölagen.

Kommer att överklaga

Åklagare Jakob Buch-Jepsen har hela tiden yrkat på att Peter Madsen ska dömas till livstids fängelse, eller i andra hand förvaring.

Madsens försvarsadvokat, Betina Hald Engmark, har yrkat på att han ska dömas för enbart brott mot griftefriden, vilket han har erkänt, och då till fängelse i sex månader. Strax efter att domen föll meddelade Hald Engmark att den kommer att överklaga, vilket måste ske inom två veckor.

I väntan på det kommer Madsen fortsatt att vara fängslad uppger åklagaren.

– Madsen är manipulativ och kan påverka vittnen, säger Jakob Buch-Jepsen.

Låses in – ”Är manipulativ”

Strax efter domen höll åklagaren en kort pressträff utanför Byret.

– Det är ett mord som har varit sexuellt motiverat, säger Jakob Buch-Jepsen och tillägger att han och Köpenhamnspolisen är mycket nöjda med domen.

Han fortsätter med att säga att livstid är lagens strängaste straff och att rätten lagt stor vikt kring Madsens olika förberedelser – bland annat genom att han har försökt bjuda med flera kvinnor på ubåten bara dagar innan Kim Walls död.

– Kim Wall var ett fullständigt oskyldigt offer. Detta var inte planlagt mot henne – utan mot en kvinna, säger Buch-Jepsen och fortsätter med att säga att ”det här fallet har följt med mig hem efter jobbet på ett sätt som andra fall inte brukar”.

På frågan hur han upplevt Madsen svarar Buch-Jepsen följande:

– Det är helt naturligt att man, i samband med förhör i rätten, går lite hårt åt någon som framstår som otrovärdigt, säger han och tillägger att det finns inget rimligt tvivel om att Kim Wall blev mördad.

Madsen: Är ledsen

Rättegången mot Peter Madsen har pågått sedan den 8 mars, och har omfattat sammanlagt 12 rättegångsdagar.

Den har innefattat alltifrån 36 vittnesförhör till genomgångar av beslagen som gjorts på Peter Madsens datorer och hårddiskar, redogörelse av den rättspsykiatriska undersökningen och förhör med Peter Madsen själv.

Madsen själv har hela tiden nekat till mordet på Kim Wall.

I måndags fick Peter Madsen yttra sig en sista gång.

– Jag är väldigt ledsen för det som har hänt, sa Madsen då.

Publisert:

LÄS VIDARE