Kamp mot klockan: 8-årig flicka våldtogs brutalt – snart preskriberas fallet

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Det kallades ”årets allvarligaste brott” när det hände 1995. En 8-årig flicka utsattes för en grov våldtäkt när hon var på väg hem från skolan.

Nu ber polisens Kalla Fall-grupp allmänheten om hjälp att lösa det 22 år gamla brottet.

– Tiden börjar rinna ut. Fallet preskriberas 2020, säger Anders Eriksson, gruppchef Kalla Fall, Västra Götaland.

1 av 2 | Foto: Anders Deros
Anders Eriksson, gruppchef Kalla Fall, Västra Götaland.

Klockan är tio över ett på eftermiddagen när en 8-årig flicka hoppar upp på sin röda cykel vid Lindåsskolan i Billdal utanför Göteborg.

Skoldagen är slut och nu ska hon cykla den korta sträckan mellan skolan och hemmet.

Flickan styr ut på en gångbana och ned genom en tunnel. Sedan slingrar sig vägen genom en tät lövskog. Det är nedförsbacke och cykeln rullar lätt på asfalten.

Plötsligt är han bara där.

Flickfötter rycks upp från pedalerna.

Med ett våldsamt grepp har mannen slitit av henne från cykeln. Sedan tar han flickan under ena armen och cykeln i den andra och skyndar in i skogen.

Blodig och saknar byxor

En stund senare ser en kvinnlig bilist en flicka som står vid en busshållplats på Södra Särövägen. Flickan är blodig och saknar byxor. Kvinnan inser att något är väldigt fel.

Hon plockar upp flickan och kör henne hem. I bilen berättar flickan om mannen som överföll henne.

Klockan 13.51 beordrar polisens ledningscentral ut en patrull till flickans bostad. Kort därefter spärrar polisen av skogsområdet vid Lindåsskolan och tillkallar hundförare.

Ett 20-tal meter in i skogen från gångvägen hittar man flickans röda cykel. Längre upp i terrängen får en polishund upp ett spår som leder till ett bostadsområde intill skogen. Hunden följer spåret in i ett cykelgarage. Där tar spåret från den misstänkte gärningsmannen slut.

Det har nu gått 22 år sedan den brutala våldtäkten i Billdal och polisen har ännu inte gripit gärningsmannen. Ärendet är ett av de högst prioriterade hos Kalla Fall-gruppen i Västra Götaland. Och nu det börjar bli bråttom.

– Vi jobbar under tidspress. I mars 2020 går ärendet i preskription, säger Anders Eriksson, gruppchef Kalla Fall, Västra Götaland.

Cykelhjälmen sprack

Gärningsmannen utsatte flickan för kraftigt våld under överfallet. I förhör har flickan berättat att han slog henne i huvudet – så hårt att hennes cykelhjälm sprack. Både poliser och boende i området blev tagna av det grymma överfallet och händelsen kallades det allvarligaste brottet i Göteborgsområdet 1995.

– Det är vidrigt så klart. När en 8-årig flicka, en helt värnlös liten flicka, råkar ut för det här, säger Anders Eriksson.

Polisens hypotes är att mannen var välbekant med platsen eller att han i vart fall hade varit där tidigare och rekognoserat.

– Geografin är en viktig parameter här men även andra saker som tidigare straffade personer.

Flickan har lyckats ge polisen ett signalement – mannen ska ha haft en brun jacka, blå jeans och brunt hår. Han talade svenska utan brytning eller med någon speciell dialekt.

Polisen hittade biologiskt spår på brottsplatsen som innehöll gärningsmannens dna. Det har matchats mot ett stort antal personer.

Finns DNA

– Vi har topsat folk i området och även personer som har varit dömda för sexualbrott. Totalt har vi topsat 350 personer, säger Anders Eriksson.

Även nu avlidna potentiella gärningsmän har testats men utan resultat.

Dna-spåret gör det lättare att fälla gärningsmannen. Det finns också en annan fördel – polisen kan snabbt avfärda personer som är oskyldiga. Därför uppmanar Anders Eriksson folk att inte tveka. Vet man något eller tror sig veta något om våldtäkten ska man genast ta kontakt med Kalla Fall-gruppen.

– Det finns säkert personer som har tankar och funderingar om detta. Ingenting kan vara för oviktigt. Hör av er!

Vill du lämna ett tips om våldtäkten 1995 i Billdal? Då ska du ringa polisens växel 114 14 och be att få prata med Anders Eriksson, gruppchef för Kalla Fall i Västra Götaland.

Publicerad:

LÄS VIDARE