Mordet på Lotta, 41

Hovrätten sänker straffet för mordet på Lotta

Systern: ”Jag är besviken”

Av: 

Eric Tagesson

KRIM

”Hon förtjänade det, jag har gjort det och jag står för det jag gjort”.

Så sa Martin Jonsson, 33, till poliserna som grep honom efter att han slagit Lotta Rudholm, 41, sönder och samman.

Men han överklagade tingsrättens livstidsdom för mord – i dag sänkte hovrätten straffet till 18 års fängelse.

Klockan 05.23 den 4 juni i år ringde Martin Jonsson, larmnumret 112:

– Jag möter upp er så fort jag ser er så kommer jag ut så får ni ta mig så får ni köra iväg henne i en ambulans. Det här är inte okej. Det har gått alldeles för långt. Hon ligger bara och stönar, sa Martin Jonsson i samtalet.

Den 115 kilo tunge Martin Jonsson hade då misshandlat den 59 kilo tunga Lotta Rudholm genom att slå henne med knytnävarna i ansiktet så svårt att en av poliserna som kom till platsen beskrev det som ”det värsta jag sett”.

Lotta fördes till sjukhus, men hennes liv stod inte att rädda. Tre dagar senare somnade hon in.

Tingsrätten dömde till livstid

Martin Jonsson, 33, som hade en stormig och våldsam relation med Lotta Rudholm, dömdes i slutet på oktober av tingsrätten till livstids fängelse för mordet på henne.

Enligt rätten var han”uppenbart likgiltig” inför om Lotta dog.

För hårt straff tycker han själv – och överklagade domen till hovrätten.

Han menade att det han gjort inte var mord, utan skulle betraktas som synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Eftersom han avbröt dödsmisshandeln själv och larmade ambulans samt la Lotta i framstupa sidoläge och erkände att det var han som hade misshandlat henne, borde han få ett lindrigare straff än livstid, menade han.

Nu har hovrätten sagt sitt. De sänker straffet till 18 års fängelse. Det innebär, med två tredjedelsfrigivning, att Martin Jonsson kan komma ut om tolv år.

”Ville verkligen han skulle få livstid”

”Omständigheterna kring gärningen är sammantaget sådana att de tydligt talar för ett högre straff än normalpåföljden fjorton års fängelse. Förhållandena är dock inte sådana att de motiverar fängelse i arton år eller på livstid”, skriver rätten.

Hovrätten skriver att mordet har ett straffvärde på 16 år, men att det på grund av den övriga brottsligheten, däribland olaga hot, narkotikabrott och grov fridskränkning, och att han tidigare dömts för allvarliga brott sammantaget ska bli 18 års fängelse.

Det rör sig alltså inte om ett sådant undantagsfall med synnerligen försvårande omständigheter där livstids fängelse kan komma i fråga, skriver rätten.

– Jag är besviken, jag ville verkligen att han skulle få livstid, säger Camilla Rudholm, Lottas syster, till Aftonbladet.

• Texten uppdateras

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Mördade Lottas dröm: Att bli mamma

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Lotta, 41