13-åring spårlöst försvunnen i två år – hittades

1 av 2
KRIM

Den 13-åriga flickan försvann spårlöst för två år sedan.

Nu har hon hittats – i Tyskland.

– Det är glädjande att hon hittats och är tillbaka i Sverige nu, säger Anders Hägglund, inspektör vid grova brott.

Det var på morgonen den 12 mars 2015. Den då trettonåriga flickan var placerad på ett boende enligt LVU, lagen om vård av unga, på en adress i Gamla Stan i Stockholm.

Hon lade sina nycklar på ett bord i lägenheten, gick ut genom dörren och försvann. Flickan efterlystes av polisen, Missing People la ut en bild på flickan på sin hemsida, och tv-programmet Efterlyst tog upp fallet.

Men flickan kunde inte hittas, och dagarna gick, blev till månader och år.

Fruktlösa tips

Polisens frustration var tydlig.

– Man känner ju som polis, ska det få vara så här? En så ung flicka som bortblåst, sa Camilla Bjurling, assistent på Polismyndigheten som handla ärendet till Aftonbladet i april förra året när vi uppmärksammade upp fallet.

Polisen sa att de vidtagit en rad åtgärder för att hitta flickan, men att de varit fruktlösa. Ett par tips kom in, men ledde ingenstans.

–Någon kanske har hjälpt henne ut ur landet. Om hon var kvar i Sverige tycker vi att någon polis borde ha sett henne, hennes bild är skickad runt inom Polismyndigheten, sa Camilla Bjurling i april i fjol.

Flickan beskrevs som ett intelligent barn, synnerligen duktig på matematik, men lite försynt och tillbakadragen.

”Undrade om hon var vid liv”

Under några år hade hon haft privata problem, och blev därför familjehemsplacerad. I beslutet om att hon skulle omhändertas enligt LVU bedömdes att sättet hon just då levde på kunde innebära en fara för henne.

– Det har kommit en del tips, och när Aftonbladet skrev om det i somras kom det ganska många tips . VI hörde dem som hört av sig och kontrollerade det som gick att kontrollera, filmer och sådant, säger Anders Hägglund, inspektör vid roteln för grova brott vid polisen i Stockholm.

Men allt vad förgäves – flickan var spårlöst försvunnen.

– Man undrade om hon var vid liv, världen är stor. Vi har engagerat oss mycket i det här fallet, säger Anders Hägglund.

Tips från Tyskland

Tiden gick. Så, plötsligt, i början på januari i år kom ett nytt tips in till polisen, från Tyskland.

En privatperson trodde sig ha träffat den försvunna flickan på en fest – i Tyskland. Personen hade kunde också uppvisa en bild på flickan han träffat - och utseendemässigt stämde personen på bilden väl överens med den försvunna flickan – och tipset togs därför på största allvar.

Tipsaren uppgav att flickan ville tillbaka till Sverige, men behövde hjälp med det.

Polisen lyckades också hitta bilder på flickan från när hon reste in i Tyskland, bilder som visades för flickans föräldrar i Sverige. Och nu var alla tvivel borta – man hade hittat den försvunna svenska flickan och hon omhändertogs av tyska myndigheter, som hade nära samarbete med svenska polisen.

Den 26 januari landade flickan i Sverige.

– Vi blev oerhört glada när vi fick tipset från Tyskland och det visade sig att det var hon. Förhoppningsvis får hon den hjälpen hon behöver för att få ett bra liv här, säger Anders Hägglund.

ARTIKELN HANDLAR OM