Misstänkte spionen utreds för knarkbrott: ”Glasburk med växter”

100-tals piller i arkivlåda • Bil i beslag

34-åringen sitter häktad för att ha spionerat för främmande makt – nu misstänks han även för narkotikabrott.

Säpo gjorde flera fynd i lådor och på ett sängbord.

Samtidigt undersöks en beslagtagen bil.

Utredningen om brott mot rikets säkerhet blev känd när en 41-årig högt uppsatt chef greps i en gryningsräd av nationella insatsstyrkan i september förra året.

Mannen hade säkerhetsansvar på en statlig myndighet och har haft en bakgrund på Säkerhetspolisen och Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

Genom sina tjänster har han haft tillgång till topphemlig och känslig information om Sverige.

Och samtidigt misstänks han i tio års tid ha spionerat på Sverige åt främmande makt. Allt tillsammans med sin 34-årige bror.

Den yngre brodern greps i mitten av november. Även då slog nationella insatsstyrkan, som är landets yttersta polisiära resurs, till tidigt på morgonen.

Efter tillslaget genomfördes en husrannsakan i bostäder som 34-åringen uppehållit sig i eller på annat sätt kopplas till.

När en narkotikahund sökte igenom ett sovrum markerade den på ”torkade växtdelar” i en glasburk med lock som låg på ett sängbord. En analys visade att det handlade om 20 gram cannabis.

Två bröder är misstänkta av Säpo för brott mot rikets säkerhet. I samband med en husrannsakan hittades ”torkade växtdelar” som visade sig vara cannabis.
Två bröder är misstänkta av Säpo för brott mot rikets säkerhet. I samband med en husrannsakan hittades ”torkade växtdelar” som visade sig vara cannabis.

Blomställningar och tablettkartor

Flera säkerhetspoliser fortsatte sedan husrannsakan av bostäderna. Då gjordes ett antal fynd där analysresultatet nu meddelats:

  • En ask i en kökslåda med ”kartor” av 100 stycken ljusgula tabletter. Visade sig vara en anabol steroid, ett olagligt dopningsmedel.
  • En haschpipa i en låda vid entrén.
  • Några gram torra blomställningar som visade sig vara cannabis. Låg i en plastpåse i en kökslåda.
  • 100 stycken vita tabletter i en burk. Visade sig vara ett receptbelagt läkemedel som inte klassas som olagligt. Hittades i en arkivlåda av papp.
  • Två stycken vita och rosa kapslar som är narkotikaklassade och receptbelagda. Låg i en kökslåda.

Säpo har upprättat två anmälningar gällande narkotikabrott genom innehav. I ett av ärendena, som handlar om delar av fynden, ska en utomstående person, som inte är en av de häktade bröderna, misstänkas.

I samband med gripandet av den yngre brodern valde man även att beslagta en bil. Fordonet bärgades i väg för vidare utredning.

En av de spionmisstänkta männen körd av häktesanställd på väg till häktningsförhandlingen i november.
En av de spionmisstänkta männen körd av häktesanställd på väg till häktningsförhandlingen i november.

Lagt locket på – hög sekretess

Chefsåklagare Per Lindqvist på Riksenheten för säkerhetsmål vill varken uttala sig om narkotikabrottet eller spionutredningen i övrigt.

– Jag lämnar inte några upplysningar angående detta ärende.

Inte heller Säkerhetspolisen vill bekräfta de nya misstankarna. I ett mejl skriver presschefen Karl Melin:

”I nuläget finns ingen ytterligare information att ge. Det pågår en förundersökning som Säkerhetspolisen bedriver under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Det är sekretess i ärendet.”

Aftonbladet har även sökt de misstänkta spionernas försvarare.

– Det är ingenting jag kan bekräfta eller dementera i nuläget. Det råder yppandeförbud i hela delen än så länge, så jag kan inte kommentera det tyvärr, säger 34-åringens advokat Björn Sandin på fråga om hans klient delgivits misstanke om narkotikabrott.

– Vi avvaktar nu fortsättningen av utredningen.

Toppchefens advokat, Anton Strand, uppger att hans klient inte misstänks för narkotikabrott.

Häktade och riskerar livstids fängelse

Varken åklagare eller Säkerhetspolisen har offentliggjort särskilt mycket information om spionhärvan.

Aftonbladet har däremot kunnat avslöja en rad omständigheter kring främst toppchefen. Bland annat att han har mejlat sig själv hemliga uppgifter om ryska underrättelsetjänstens metoder och svenska regeringens säkerhetsbolag.

I våras försökte 41-åringen också ta sig in i ett svenskt covid-vaccinföretag. Bolagen i vaccinindustrin har enligt Säpos tidigare larm varit hårt ansatta av spionage.

När mannen blev nekad jobbet försökte han i stället bli polischef, men fick nobben även där. Drygt en månad efter avslaget greps han.

Båda bröderna sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt spioneri, ett brott som kan ge livstids fängelse. Deras advokater har tidigare uppgett att de nekar till anklagelserna.

Regeringen är informerad om fallet.

Publisert:

LÄS VIDARE