Högsbo

Misstänkte mördaren tidigare dömd för liknande brott

Av: 

Eric Tagesson

Johanna Rapp

KRIM

Den man som gripits, misstänkt för mordet på Eddie, 31, i Högsbo, har tidigare dömts för flera brott.

För åtta år sedan överföll han en 87-årig kvinna i hennes lägenhet i Högsbo, och knivskar och rånade henne.

Men även så långt som 12 år tidigare har han dömts för rånbrott med kniv i bostadsområdet.

Anhöriga och arbetskamrater anade oråd när Eddie Svensson, 31, i början på mars inte dök upp på sitt jobb eller gick att nå över telefon. Man åkte hem till honom och gjorde den fruktansvärda upptäckten: Eddie Svensson hade mördats i sin lägenhet i Högsbo i Göteborg.

Polisen har också uttalat att man misstänker att man kan koppla mordet till ett tidigare mordförsök i området, med samma tillvägagångssätt, så kallat modus operandi. Gärningsmannen har kommit att kallas ”Högsbomördaren” och polisen gick ut och uppmanade boende i Högsbo att låsa sina dörrar – då man misstänkte att gärningsmannen kunde gå runt och känna efter olåsta dörrar. Polisen misstänkte att det kunde handla om inbrott som gått överstyr.

I helgen greps en man, som inte har någon synbar koppling till Eddie Svensson bortsett från att de bor i samma område, misstänkt för mordet.

Nu visar det sig att den gripne mannen tidigare dömts för liknande brottslighet.

Överföll äldre kvinna

I augusti 2010 var en äldre kvinna med rollator på väg hem efter en promenad.

Hon åkte hiss upp till sin lägenhet, och låste upp. När hon fortfarande hade nyckeln i dörren överfölls hon bakifrån. Person tog tag om hennes armar och höll samtidigt en hand över hennes mun för att hindra henne från att skrika.

Gärningsmannen knuffade in henne i lägenheten så hon föll till golvet. Mannen drog sedan kniv och skar den gamla kvinnan i bakhuvudet.

– Jag var mycket rädd och trodde att min sista stund var kommen, vittnade kvinnan i rätten.

När mannen gick runt i lägenheten lyckades kvinnan trycka på ett larm till hemtjänsten, och larmet började tjuta, varpå gärningsmannen flydde.

Den då 25-årige mannen greps, och på hans skor hittade man blodspår från den rånade och misshandlade kvinnan.

Dömd flera gånger

Han dömdes till fem och ett halvt års fängelse.

Rätten skrev att ”brottet är att anse som grovt på grund av målsägandens höga ålder och fysiska status samt då N.N använt kniv och även i övrigt visat synnerlig råhet eller på ett hänsynslöst sätt utnyttjat målsägandens skyddslösa eller utsatta ställning.”

Redan då var han välkänd av polisen och hade avtjänat ett långt fängelsestraff för grova rån.

I början av 2006 dömde hovrätten honom för grovt rån efter att han vid två tillfällen rånat taxichaufförer – genom att hota dem med kniv. En av taxiförarna fick ett knivhugg i armen och kniven förd till sin hals samtidigt som han krävdes på pengar. Själv uppgav den nu misstänkte ”Högsbomördaren” att han fick ”djävulstankar” i sig när han skulle råna chauffören.

I tingsrättsdomen stod det att:

”I förevarande fall har båda rånen utförts med hjälp av en kniv som tryckts mot respektive målsägandes hals, vilket måste ha framstått som livshotande och mycket skrämmande för dem”.

Sammanlagt har mannen dömts 18 gånger, många av domarna gäller narkotikabrott.

Den misstänkte nekar till misstankarna om mord.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Högsbo

LÄS VIDARE

En begärs häktad för mordet i Högsbo

ÄMNEN I ARTIKELN

Högsbo

Våldsbrott

Brott

Inbrott