27-åring mördade i slumpmässig attack: ”Sa att han högg honom”

avJohanna Rapp

Den 28-årige australiske mannen flyttade till Sverige för kärlekens skull.

Bara dagar före julafton blev han mördad i vad som beskrivs som en helt slumpmässig attack.

Nu åtalas en 27-åring för mord – efter att en kvinnlig vän till honom larmat polisen.

– Han sa ”du vet vad jag har gjort”, säger kvinnan i förhör.

Den 20 december attackerades en man från Australien i Göteborg när han var på väg hem från en kompis på Södra vägen vid Heden. Han blev huggen eller stucken i buken med ett vasst föremål.

1 av 3 | Foto: Polisen
Den misstänkte mannen på övervakningsbild.

En man hittade honom allvarligt skadad på Odinsplatsen i centrala Göteborg.

– Han ringde 112 direkt och både polis och ambulans kom dit snabbt och man påbörjade hjärt- och lungräddning men han var i dåligt skick och det tog inte lång tid innan han avled, säger åklagare Niklas Högdén.

– Exakt här vid polisstationen. Han är helt medvetslös! Skicka snälla snabbt, ambulans, säger mannen som larmar till SOS.

Men vem som låg bakom mordet var okänt.

Och mordet förbryllade polisen: Den mördade 28-åringen hade nyligen flyttat till Göteborg från Australien för att bo med sin svenska flickvän och hade ingen kriminell koppling och var inte känd av polisen. Dessutom hade han sina värdesaker kvar, vilket gjorde att man inte misstänkte att det handlade om ett rån som urartat.

Polisen gick ut och efterfrågade vittnesuppgifter och gick även ut med signalement på den mördade mannen.

– Under den första veckan fanns det inga uppslag alls, utan det verkade som ett slumpmässigt sammanträffande, säger åklagare Niklas Högdén.

”Har varit ond”

Först den 5 januari anhölls en 27-årig man, misstänkt för att ligga bakom mordet. Detta efter att en kvinna som han då hade en relation med larmade polisen.

– Hon kontaktade polisen och den information hon hade om händelsen är det som sedan ledde fram till gripandet, säger Högdén.

Kvinnan och 27-åringen ska ha varit ute och åkt bil tillsammans den aktuella kvällen. Hon har inte sett själva gärningen, enligt Högdén, men varit med honom före och efter.

– Han ska ha sagt till henne att han högg honom, säger Niklas Högdén.

Själv berättar kvinnan i polisförhör hur 27-åringen uppmanat henne att inte prata med polisen.

– Han sa, du vet vad jag har gjort, säger hon enligt polisförhör.

Efter mordet som 27-åringen misstänks för har han även skickat sms som ”Min själ gråter” och ”jag mår dåligt och har varit ond”.

Efter mordet ska 27-åringen ha kastat knivar i vattnet. Enligt åklagaren verkar attacken ha varit helt slumpmässig och 27-åringen och offret kände inte varandra.

– Det finns ingenting som talar i någon annan riktning. Det har inte kunnat skönjas några konflikter mellan mordoffret och den tilltalade och inte heller mellan offret och någon annan.

Nu åtalas 27-åringen för mord. I andra hand yrkar åklagaren på att mannen uppsåtligen tillfogad mannen såret och att han av oaktsamhet orsakat hans död.

Hotade man – efter mordet

Efter mordet misstänks 27-åringen ha åkt till Vallhamra torg i Partille och där hotat en annan man med kniv och pistol eller pistolattrapp:

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom den hotfulla situationen påtagligt förstärkts genom att både kniv och pistol eller pistolattrapp visats”, står det i åtalet.

– Det är en händelse som sker 30–40 minuter senare och rubriceras som grovt olaga hot, säger Högdén.

Själv förnekar 27-åringen brott. Han säger att han inte minns någonting av kvällen och han ska ha varit narkotikapåverkad. Den nu åtalade 27-åringen är sedan tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och vapenbrott.

Rättegången är planerad att inledas den 28 juni och avslutas den 4 juli.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Australien

Brott