Polisen misstänker: Kvinna körde ihjäl man som misshandlat henne

Av: Anders Johansson, Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: FRITZ SCHIBLI

Den unga kvinnan blev misshandlad av sin make och de låg i skilsmässa.

Nu misstänks hon ha kört ihjäl mannen med bil.

Utredningen ska visa om det var en olyckshändelse eller om det fanns ett uppsåt att köra på maken.

Händelsen inträffade i Malmöområdet i söndags kväll.

Mannen, som är i 60-årsåldern, fördes med ambulans till sjukhus, men skadorna var så svåra att hans liv inte gick att rädda.

Redan i inledningsskedet misstänktes föraren, mannens unga hustru, för brott. Hon greps och anhölls senare för vållande till annans död.

Paret träffades genom sitt stora intresse för hästar, och gifte sig. I samband med att de senare separerade blev de osams och hamnade i bråk om olika tillhörigheter – något som slutade med att mannen dömdes för misshandel.

Låg i skilsmässa

Tingsrätten bedömde brottet som ringa.

Mannen dömdes till 80 dagsböter och på grund av mannens goda ekonomi dömdes han också att betala en del av kostnaden även för kvinnans advokat. Mannen överklagade både till hovrätten och Högsta domstolen men han beviljades inte prövningstillstånd.

Enligt obekräftade uppgifter fortsatte konflikten.

– Jag kan bekräfta att de var gifta och låg i skilsmässa, säger kammaråklagare Christoffer Östlind, som leder förundersökningen.

Kvinnan förhördes under tisdagen och lämnade då sin version av händelseförloppet. Misstankarna har därefter uppgraderats till grovt vållande till annans död.

– Men däremot finns det i nuläget ingen misstanke om att det har skett uppsåtligt.

Åklagaren beslutade efter förhöret att häva anhållandet med hänvisning till att kvinnan inte kan försvåra utredningen även om hon är på fri fot.

Vad har hon för förklaring till det som hänt?

– Exakt vilken förklaring hon har lämnat kan jag inte berätta just nu. Men det har uppstått en situation där på vägen, och hon har med viss medvetenhet tagit en risk i sitt agerande. Och det har senare lett till den här olyckan som gör att mannen avlider, säger kammaråklagare Christoffer Östlind.

Tagit en risk, betyder det att hon försökte skrämma honom?

– Nej, jag berättar inte exakt vad hon har sagt. Men det framgår ju av brottsmisstanken, grovt vållande till annans död, det innebär ju att man har gjort ett medvetet risktagande.

Nekar till brott

Åklagaren väntar nu besked från rättsläkarna om dödsorsaken och skadebilden, hur den stämmer överens med kvinnans version, samt om det eventuellt går att få fram hur fort bilen har körts vid tillfället.

– Bilen har ju blivit så pass skadad att den fick bärgas från platsen, men vi kan inte säga någonting om hur snabbt det har gått, inte i dagsläget i alla fall.

Kvinnans advokat Johan Fernvall säger att hon nekar till brott:

– Hennes uppfattning och min uppfattning är att inget brott begåtts.

Han vill inte gå in på vad kvinnan sagt i förhör.

– Det var en ren olyckshändelse, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN