HD kan pröva fallet med gruppvåldtäkten på Fåfängan

KRIM

Kvinna våldtogs i flera timmar

Foto: P-O SÄNNÅS

Under många timmar våldtogs den unga kvinnan av flera personer vid Fåfängan i Stockholm.

Nu kan Högsta domstolen komma att ta upp den uppmärksammade gruppvåldtäkten.

Det har visat sig att en av de dömda gärningsmännen var 20 år och inte 16 då gärningen begicks.

Klockan var strax efter ett på natten mot den 9 september. Den 23-åriga kvinnan befann sig på Stadsgårdskajen i Stockholm när hon mötte flera killar.

Våldtogs flera timmar

Vid Fåfängan förgrep de sig på henne upprepade gånger. Enligt häktningsframställan pågick gruppvåldtäkten under flera timmar.

Sammanlagt, har kvinnan sagt, så våldtogs hon sex gånger.

Redan samma natt kunde tre pojkar, som ursprungligen kommer från Nordafrika och lever som gatubarn i Sverige, gripas av polis misstänkta för brottet.

När den slutgiltiga domen föll i Svea hovrätt dömdes två av de unga männen till sluten ungdomsvård, den tredje var under 15 år när brottet begicks och friades därför.

Nu har nya uppgifter kommit fram om en av de dömda männens ålder.

Är egentligen fyra år äldre

När domen föll uppgav han själv att han var 16 år.

Men den dömde är i själva verket 20 år och har ett annat namn än vad som tidigare framkommit, visar uppgifter från Interpol som fått uppgifterna om åldern bekräftade av marockanska myndigheter genom jämförelser av hand- och fingeravtryck.

Riksåklagaren begär därför resning i fallet till Högsta domstolen och vill se ett strängare straff.

– Det är ovanligt att riksåklagaren begär resning till nackdel för den dömde och särskilt i frågan om att påföljden ska skärpas, säger Ewa Nyhult, extra åklagare och ansvarig för resningsärenden, i ett pressmeddelande.

Nyligen föll en vägledande dom i Högsta domstolen i ett liknande ärende.

Julia, 18, knivskars i ansiktet av en man på ett asylboende.

Mannen som knivskar Julia i ansiktet hävdade att han var 16 år och dömdes först som en minderårig i tingsrätten. Hovrätten menade dock att mannen var över 21 år och dömde honom som vuxen. Straffet blev 1,5 år fängelse och utvisning. Fallet prövades sedan av Högsta domstolen, HD, som i början av juli meddelade sin dom: ett år och tre månader i fängelse samt utvisning till Algeriet där mannen är medborgare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Stockholm