Aftonbladet avslöjar: 47-åringen kan vara Sveriges värsta serievåldtäktsman

avMira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 47-årige mannen kan vara den värsta serievåldtäktsmannen i Sveriges historia.

För trettio år sedan överföll han ett stort antal kvinnor i Stockholm – och försvann efter sin senaste dom 1992 spårlöst.

Nu sitter han häktad för en våldtäkt i Varberg i början av året.

I dag häktades han för ytterligare en våldtäkt.

1 av 2

47-åringen greps i januari i år misstänkt för rån och våldtäkt på en parkeringsplats i Varberg.

Han nekade till brott, men både häktades och omhäktades i Varbergs tingsrätt. Vid andra häktningsförhandlingen fortsatte han neka till våldtäkt men erkände att han betalat för sexuella tjänster.

I brottsregistret och frivårdsyttrandet som tingsrätten hämtade in står att den misstänkte mannen tidigare dömts till böter för trafikbrott. I Frivårdens yttrande står också att mannen vid ett tillfälle fått böter för ett sexköp.

Kan tänka sig behandling

Mannen säger själv, i Frivårdens yttrande, att han kan tänka sig att underkasta sig behandling för att "förstå varför han köpt sex för andra gången”.

Men sanningen om mannens brottsregister är en annan än den som rättsväsendet har.

Våren 2015 greps 47-åringen, misstänkt för våldtäkt, olaga frihetsberövande och olaga hot mot en kvinna i Varberg.

Enligt källuppgifter lyckades kvinnan fly undan mannen genom att hoppa från balkongen till lägenheten där ska ha hållit henne fången.

47-åringen nekade till brott, och eftersom kvinnan, enligt uppgift till Aftonbladet, inte ville medverka i utredningen, släpptes han och fick istället böter för sexköp.

Härjade i Stockholm

Aftonbladet kan nu avslöja att mannen som just nu sitter misstänkt för två våldtäkter i Varberg är samma man som härjade i Stockholm i slutet av 80- talet och i början av 90-talet.

1988 hade polisen i Stockholm fått in ett stort antal anmälningar från kvinnor som blivit överfallna av en man i området kring Tensta. Flera av fallen var fullbordade våldtäkter. I fyra av de anmälda fallen hade gärningsmannen, som enligt signalementet var i 20-års åldern, en luva med urklippta hål för ögonen, rosa eller blå mjukisbyxor och var beväpnad med kniv.

Det stod snart klart för polisen att det rörde sig om en och samma gärningsman, och jakten började. Kort därefter såg en polispatrull en man de tyckte stämde på signalementet.

I byxlinningen hade den då 18-årige mannen en t-shirt med urklippta hål för ögonen och en kniv - jakten var över.

Våldtog under knivhot

Mannen nekade till alla anklagelser, men i förundersökningen från 1988 skriver polisen att anmälningarna om överfall upphörde efter att 18-åringen greps.

Han misstänktes då för tio överfall på för honom okända kvinnor. Ett av offren var på väg från sitt jobb på kvällen, hade just klivit av tunnelbanan, när han hoppade fram och drog henne i en skogsdunge. Han våldtog henne medan han höll en kniv mot hennes strupe.

Åklagaren drev fyra av fallen till åtal - det vill säga de där han hade luva när han gick till attack.

1988 dömdes mannen i Stockholms tingsrätt till fyra års fängelse. Efter ett år fick han permission - och rymde.

Mannen lyckades ta sig utomlands och kom tillbaka till Sverige efter ett halvår. Det berättade han själv i ett förhör när han kort efter att han återvänt till Sverige 1989 greps för två nya överfall i ett industriområde i Stockholm.

Dömdes till fängelse

Han hade då, under samma dag, gett sig på två kvinnor. Den första kvinnan var på väg till jobbet när hon klockan 07.55 kom till en bro där en man i träningsoverall hoppade ut ur skogen och slog henne över näsan med öppen hand. Han tar tag i hennes kavaj och sparkar henne rakt i magen. Sedan säger han: ”Stick”.

Kvinnan pekar ut honom på polisens fotokonfrontation. Den andra kvinnan överfaller han på samma ställe en timme senare.

Mannen åtalades och dömdes för misshandel och ofredande - till två månaders fängelse.

I december 1990 döms han på nytt i Stockholms tingsrätt, denna gång för försök till våldtäkt till fängelse i ett år. Då hade han brutit sig in på en förskola och överfallit en kvinna som hade kommit in för att öppna förskolan på morgonen. Efter en brottningsmatch räddade hon sig genom att hoppa från förskolans balkong.

Försvann spårlöst

Senast han dömdes för våldtäkt i Sverige var i februari 1992 för en överfallsvåldtäkt på en parkväg mellan Tensta och Kista.

Kvinnan var på väg hem från en fest när han attackerade henne. Han dömdes till 2,5 års fängelse i Stockholms tingsrätt. Han satt på anstalt men det är oklart om han avtjänat hela straffet. Enligt en handling från Kriminalvården preskriberades straffet i slutet av 2003. I sitt beslut skrev Kriminalvården att ”påföljden bortfallit genom preskription då mer än tio år gått sedan domen”.

Enligt folkbokföringen utvandrade mannen kort därefter. Tre år senare flyttade han tillbaka - denna gång bosatte han sig i Varberg.

Misstänks för två nya våldtäkter

Där sitter han nu häktad, misstänkt för våldtäkten på Getterön. Åtalet skulle lämnats in i dag, men åklagare har begärt att flytta fram åtalet.

–Jag har begärt åtalsförlängning gällande de brott misstänkt är häktad för, misstankarna kvarstår och har stärkts under häktningstiden. Det kvarstår tekniska analys från NFC, säger åklagare Ginger Johansson till Aftonbladet.

Så sent som i dag tillkom ett nytt fall. Åklagaren begärde 47-åringen häktad, på sannolika skäl misstänkt för ytterligare en våldtäkt i Varberg.

Vid häktningsförhandlingen på onsdagseftermiddagen häktades mannen även för den senast anmälda våldtäkten.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Varberg

Stockholm

Våldtäkt