Buskörare blev fotad – sprängde barnfamiljens villa

Se övervakningsfilmen från granatattacken i Bro

En pappa fotograferade en vårdslös buskörare i Upplands-Bro.

Några timmar senare väcktes barnfamiljen av att mopedföraren kastade in en handgranat i deras trädgård – som landade fyra meter från sonen.

Nu har 19-åringen dömts för hämndattacken.

Barnfamiljen var på väg hem från en djurpark den 29 juni förra året.

I höjd med en rondell i Upplands-bro, strax innan de var framme, såg pappan en man på en moped som tillsammans med en annan person körde trafikfarligt och utan hjälm.

Han bestämde sig för att fotografera buskörarna för att anmäla dem till polisen då kommuninvånarna under en längre tid haft problem med crossmotorcyklar och mopeder.

I samma stund som han tog bilderna upplevde han att han ”i någon millisekund fick ögonkontakt och att personen blev upprörd över att bli fotad”.

Sekunden innan 19-åringen kastar granaten mot barnfamiljens hus.
Sekunden innan 19-åringen kastar granaten mot barnfamiljens hus.
Detonationen vid huset .
Detonationen vid huset .

Strax därpå hörde han acceleration och såg i backspegeln att en person försökte maskera sig och köra ikapp dem, säger pappan i förhör och tillägger att han blev orolig för sina barn som satt i baksätet och tänkte att de ”kunde få en yxa eller skott genom rutan”.

Kort därefter blev familjens bil påkörd från sidan av en mopedist, som senare flydde därifrån.

”Barnens kläder sprängda”

När barnfamiljen kom hem i säkerhet började pappan tänka på ”vad som skulle hända”. Detta eftersom han trodde att den fotade mopedföraren hade kopplingar till det ökända Bronätverket som Aftonbladet tidigare granskat. Polisen har uppgett att gänget har ett stort våldskapital och att de inte drar sig för att använda det mot privatpersoner.

Men pappan bestämde sig för att ändå polisanmäla incidenten och trafikskadan, trots att han visste att grannar tidigare blivit hotade. Han berättar också att en person två veckor tidigare drog tillbaka sin anmälan efter att ha hotats efter en olycka med buskörare.

Hålet efter granatsmällen.
Hålet efter granatsmällen.

Familjen vidtog säkerhetsåtgärder och parkerade bland annat bilen en bit bort från sin villa ”ifall att den skulle börja brinna”.

Den kvällen kunde de inte sova, och när de väl somnade vaknade de upp av oro, fortsätter pappan att berätta i förhör.

Till slut, vid 23-tiden, gick han och la sig.

Men ungefär en halvtimme senare väcktes familjen av en kraftig explosion. Pappan beskriver det som en ”enorm tryckvåg och ett väldigt högt ljud”.

Fotot på busföraren som pappan tog. Granatattacken misstänks vara som en hämnd för fotograferingen.
Fotot på busföraren som pappan tog. Granatattacken misstänks vara som en hämnd för fotograferingen.

Det bildades ett rökmoln, och mamman berättar att ”det efteråt ringde i öronen” och att ”det kändes som det vore krig”.

– Barnens kläder, som hängt på en ställning, var sprängda liksom taklampor på altanen, säger pappan i förhör.

Nio fönsterrutor krossades, och ett av barnen låg och sov fyra meter från detonationsplatsen.

Dömd till halva straffvärdet

När man gick igenom övervakningskamerorna såg man hur två personer på en motorcykel åkte förbi villan och kastade in en handgranat i trädgården.

En kriminaltekniker ska ha berättat för pappan att de hade tur att granaten landade framför en murad eldstad, som ”tog en stor del av kraften i detonationen”.

Efter en intensiv polisutredning kunde en 19-årig man, som visade sig vara samma person som blev fotograferad av pappan, åtalas.

Nu har han dömts av Attunda tingsrätt.

Mannen friades för smitning från trafikolycksplats då man inte kunde bevisa att det var han som körde in i pappans bil. Han fälldes däremot för allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– En avgörande faktor var att den dömde mannens dna anträffades på handgranatens grepe, säger utredningsledaren Patrik Henriksson.

Rätten bedömer att straffvärdet för brotten är fängelse i fyra år, men på grund av mannens ålder får han två års fängelse.

19-åringen nekade till brott.

Sprinten till granaten.
Sprinten till granaten.
Publisert:

LÄS VIDARE