Männen i familjen fick ej fängelseplacering – hotade vittne igen

avJamshid Jamshidi, Johanna Bäckström Lerneby

21 juli dömdes fyra män ur familjen Ali Khan till fängelse för att ha hotat flyktingpojken Mahmoud att ta tillbaka polisanmälan mot familjen.

Men de fick ingen fängelseplacering direkt, utan släpptes ut i väntan på plats.

Så två dagar senare sökte de upp Mahmoud igen – och misshandlade honom på nytt.

I Aftonbladets reportage om familjen Ali Khan i Göteborg berättar vi om en ensamkommande flyktingpojke som vi kallar Mahmoud. Mahmoud heter någonting annat i verkligheten. Han råkade i bråk med en 15-årig kille ur Ali Khan-familjen för ett år sen. Mahmoud blev sedan misshandlad på Angereds gymnasium av flera släktingar till 15-åringen. Kvällen efter tog de honom till ett industriområde i Angered och sa att han skulle ta tillbaka polisanmälan, annars ”skulle han försvinna”.

21 juli dömdes de i hovrätten till fängelse. Mahmoud bodde då skyddad på hemlig ort på grund av att hotbilden mot honom var så stor.

Två dagar efter domen kom han tillbaka till Angered, fullt förvissad över att de som misshandlat och hotat honom satt i fängelse. Men de hade inte fått sin fängelseplacering än och släpptes därför ut.

Mahmoud spelade Gothia året innan och ville kolla när hans gamla lag hade match i Lövgärdet i Angered. Efter matchen åt han pizza.

Då dök fyra killar i tonåren upp. Någon var maskerad. Alla bar handskar.

Mahmouds SMS efter händelsen

I förhör uppger Mahmoud att en av killarna från Ali Khan sa:

– Vi vill inte slå dig, vi vill att du skall komma med oss, träffa min far, du skall kyssa hans hand och hans fot. Efter det skall vi lämna dig ifred.

De ska också ha sagt:

– Varför gick du till polisen?

– Vad gör du i mitt Göteborg?

– Min pappa vill ha dig, du måste komma och pussa honom på handen.

En av dem som dömdes till fängelse för att ha hotat Mahmoud att ta tillbaka polisanmälan där i industriområdet efter misshandeln för ett år sen var killens pappa.

En av de yngre som var med utanför pizzerian gav honom sedan ett knytnävsslag på näsan så han ramlade.

Den äldre som dömdes till fängelse bara två dagar innan sa att de inte skulle slå, de skulle bara ta med honom till sin pappa.

Mahmoud slet sig fri och sprang in i en lägenhet och låste dörren.

Mahmouds SMS efter händelsen

I fredags åtalades tre unga män ur släkten Ali Khan mellan 17 och 23 år för grovt övergrepp i rättssak. En 22-årig kompis åtalas för samma sak.

– Förutsättningen för hela det här ärendet är brotten som hovrättsdomen handlar om, jag ska läsa mycket ur hovrättsdomen, säger åklagare Jonas Martinsson.

Männen är häktade misstänkta för övergrepp i rättssak. Inte grovt brott.

Advokat Edip Samuelsson som företräder 19-årige Ali Khan säger att han inte tycker att hans klient borde ha häktats alls.

– Han säger ju klart och tydligt att de inte ska slå målsäganden. Han säger ifrån, säger han.

Ulf Merlander som är polischef i Nordöstra Göteborg säger generellt att det är ett stort problem att inte dömda brottslingar direkt hamnar i fängelse, utan kan gå ute som vanligt efter dom fallit.

– Det här skapar en enorm otrygghet i samhället, säger han.

Kriminalvården säger till Aftonbladet att det tyvärr ser ut så här. Dömda personer kan få vänta över fem veckor innan de får placering på något fängelse. Detta då det vanligtvis tar tre veckor innan domen vinner laga kraft, och ytterligare två veckor för Kriminalvården att ta placeringsbeslutet.

Fotnot: Namnet Mahmoud är fingerat.

LÄS OCKSÅ:
GRANSKNINGEN: Så kontrollerar familjen en hel förort
Familjen Ali Khans överhuvud: ”Vi är inte maffia”
200 anmälningar – på två år