Lastbilschauffören om krocken med polisbilen: ”Det bara smäller”

avEvalisa Wallin, Mira Micic

KRIM

Polisbilens helljus bländade lastbilschauffören och frontalkrocken på riksväg 24 var ett faktum.

– Allt går så himla fort, säger lastbilschauffören i polisförhören.

Polismannen, som var narkotikapåverkad, ska ha kört i 130 kilometer i timmen.

Under torsdagen lämnade polisen ut delar av den utredning som skett efter dödsolyckan den 13 juni på riksväg 24 mellan Hässleholm och Röke. Polismannen, som var narkotikapåverkad vid olyckstillfället, ska ha kört 130–140 kilometer i timmen när han mötte lastbilen.

1,5 sekunder innan krocken började han bromsa men farten när polisbilen slog i var ändå runt 70 kilometer i timmen.

– Jag upptäcker att polisbilen är över på min körbana och det bara smäller. Allt går så himla fort, säger lastbilschauffören i polisförhören.

På väg på utryckning

Polismannen var på väg till utryckning med påslaget blåljus. Strax innan hade han pratat i telefon med en kollega men det sades inget som hon reagerade på enligt polisinspektör Lars-Bertil Mårtensson som utrett fallet.

Efter olyckan lyckades lastbilschauffören ta sig ut själv ur sitt fordon och han beskriver hur han hör ett ”fruktansvärt ylande” från polisbilen. I den fanns förutom polismannen även en polishund. Den var tvungen att avlivas efter olyckan.

Både lastbilschauffören och vittnen på olycksplatsen kontrollerade polismannens puls men fann inga livstecken. Han fördes dock till sjukhus i ambulans och dödförklarades senare på natten.

Spår av flera läkemedel i blodet

Undersökningen av polisbilen visade att bältet var knäppt vid olyckan, airbagen utlöstes och det ska inte ha varit något fel på bilen.

I polismannens blod fanns amfetamin ”i en hög koncentration som talar för att amfetamin intagits i nära anslutning till dödsögonblicket”. Utöver amfetaminet hittades även spår av flera andra smärtstillande och orosdämpande läkemedel, som buspiron och tramadol.

Men han hade inte recept utskrivet från läkare för någon av substanserna. Mannen ska heller inte ha varit sjukskriven i närtid.

Många frågetecken efter olyckan

Varför polismannen var drogpåverkad är fortfarande ett frågetecken både för anhöriga och polis.

– Det är lite svårt att ta till sig faktiskt, säger Lars-Bertil Mårtensson.

– Jag är precis lika frågande som du. Jag har ingen som helst susning.

Polisen har gjort en kontroll av de narkotikabeslag som polismannen haft tillgång till men det ska inte ha försvunnit något.

Lastbilschauffören som var inblandad i olyckan är helt utan skuld. Aftonbladet har varit i kontakt med honom och han vill inte figurera med namn men säger att han jobbar heltid nu, även om han tänker på olyckan.

– Det är klart att man har gått igenom ögonblicket i huvudet, säger lastbilschauffören.

Runt 300 personer dör varje år i trafiken 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM