20-åring åtalas för mord på Albin Einarsen, 16

avEric Tagesson, Mira Micic

1 av 3

20-åringen som för tre år sedan dödade 16-årige Albin nekade först.

Men i samtal med psykologer erkände han till slut – men hävdade att det inte var planerat.

I dag åtalades han för mordet på sin vän.

Åtalet lämnades in klockan 11 i dag till Halmstads tingsrätt. En 20-årig man åtalas för mordet på den 16-årige Albin Einarsen som hittades död i ett skogsområde i Halmstad i maj 2014.

Polisen trodde först att det rörde sig om en olycka, men efter att man hittat skador på kroppen inleddes en förundersökning om mord. Det tog nästan tre år innan man fick svar på vem som dödade Albin.

Vän till Albin

20-åringen greps i slutet av januari i år, efter att han angetts av anhöriga, misstänkt för mordet. Han och Albin var nära vänner.

– De har varit som bröder de här två. Men sedan finns det konflikter bakåt i tiden, där anhöriga till gärningsmannen ska ha behandlats illa enligt påståenden, och det gör att han i den här situationen blir fruktansvärt arg – och så sker detta, säger åklagare Gisela Sjövall till TT.

I de första förhören nekade 20-åringen till alla anklagelser, men erkände sedan i samtal med psykologer. Han nekade till mord, men erkände att han utsatt Albin för våld.

Den rättspsykiatriska utredningen visade att mannen tidigare haft kontakt med psykiatrin, och för ett par år sedan fick han en diagnos.

Genomgått rättspsykiatrisk undersökning

I tre veckor vistades 20-åringen på rättspsyk och träffade en rad experter. Under utredningen uppgav han att han efter maj 2014, då Albin dödades, mått allt sämre och därför varken slutfört skolan eller har haft något fast jobb.

Som Aftonbladet tidigare berättat besökte han sitt offers grav, och gav på bland annat Facebook uttryck för stor sorg, och stöttade Albins familj.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider 20-åringen inte av en allvarlig psykisk störning, varken nu eller vid tiden för brottet, vilket innebär att han kan dömas till fängelse.

20-åringen har tidigare, när han var 16 år, dömts för misshandel.

Enligt stämningsansökan har 20-åringen ”uppsåtligen berövat Albin Einarsen livet genom att utsätta honom för kraftigt trubbigt våld mot ansiktet och åtstramande våld mot halsen, varefter han har lagt Albin Einarsen i vattnet i en bäck.”

Först ska han ha slagit Albin i ansiktet med knytnäven, och sedan tagit strypgrepp på honom. Han ska ha fortsatt att slå honom med ett trubbigt föremål, och sedan burit den skadade Albin och lagt honom på marken innan han släpat honom till bäcken där han lagt honom i vattnet.

ARTIKELN HANDLAR OM