45 mord utreds i Stockholm hittills i år - polisen oroad

Av: Evalisa Wallin, Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

I dag väcks åtal om dubbelmordet i Kista. Utredningen om skjutningen den 8 mars är en av drygt 40 mordutredningar i polisregion Stockholm som pågår.

– Vi måste göra något kraftfullt, säger Gunnar Appelgren vid Stockholmspolisen.

1 av 11 | Foto: Per-Olof Sännås
Polis i Kista efter skottlossningen i Kista i mars.

Larmet om skottlossning kom till polisen strax efter klockan 22 på kvällen den 8 mars i år. När de kom till Själlandsgatan i Kista hittades två män skjutna i en bil. De ska ha skjutits med flera skott och fördes till sjukhus men deras liv gick inte att rädda.

Den ena av männen, en 26-åring, var högt uppsatt inom den kriminella grupperingen ”Lejonen” i nordvästra Stockholm. Han har tidigare dömts för bland annat rån, vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Mannen som åtalas förnekar brott

En 30-årig man greps i Danmark några dagar efter mordet och fördes till Stockholm där han häktades misstänkt för dubbelmordet. Han har sedan dess suttit häktad med restriktioner.

– Han förnekar gärningen och bestrider ansvar för brott, säger 30-åringens advokat Peter Dahlqvist.

Han vill i övrigt inte kommentera utredningen innan åtalet väcks. Mannen är även misstänkt för försök till grov utpressning, ett brott som ska ha skett i början av februari i år. Han förnekar även det brottet.

Två mord under blodiga dygn i Stockholm

Dubbelmordet i Kista var en av ytterligare våldsamma händelser i Stockholms län under två dygn i början av mars. Tisdag 7 mars blev en kvinna och en man knivdödade i Hallonbergen på morgonen. Samma kväll hittades en man död i en trappuppgång i Alby. Och på kvällen den 8 mars kom larmet om skottlossningen i Kista.

En 38-årig man har dömts för mordet i Alby, hovrätten fastställde tingsrättsdomen om 12 års fängelse i början av september. Domen har dock överklagats till Högsta domstolen.

Mordet på paret i Hallonbergen pågår det rättegång om, åtal väcktes i slutet av augusti. Förhandlingarna väntas pågå i minst en månad till.

45 pågående mordutredningar i Stockholm

I Stockholmsregionen pågår just nu 45 utredningar om mord enligt statistik från Stockholmspolisen. Ytterligare cirka 70 utredningar om mord- eller dråpförsök pågår. Av de 46 mordutredningarna har dock inte alla skett under 2017, det kan även finnas fall från tidigare år med i statistiken där utredningen fortfarande pågår aktivt.

Brottsförebyggande rådets rapport om konstaterade fall av dödligt våld visar att det under förra året dödades 26 människor i region Stockholm under hela förra året.

Årets ökning bekymrar Gunnar Appelgren, chef för polisens satsning på särskilt utsatta områden i Stockholm, oroas över det kommer att ske fler mord och skjutningar.

– Vi har fortsatt många skjutningar på allmänna platser. Vi måste hantera det här, och vi måste göra något kraftfullt, säger Appelgren.

Ett nytt förslag kring hur polisen ska jobba för att förhindra fler skjutningar kommer att tas upp i Stockholmspolisens ledningsgrupp under denna vecka.

Gunnar Appelgren vill inte avslöja några detaljer i förslaget men säger att det stora antalet mordutredningar riskerar att ”choka hela utredningssystemet”.

– Det måste vi hantera och agera mot, annars kommer det att ligga som en bromskloss för både polisens och samhällets utveckling.

Förtydligande: I texten stod tidigare att det skett 46 mord i Stockholmsregionen hittills i år. Denna siffra kom från Stockholmspolisen och i kommunikationen med dem skedde ett missförstånd. Siffran 46 handlar om pågående förundersökningar gällande mord till och med 21 september 2017. Det kan alltså utöver mord som skett 2017 även innehålla tidigare års mordutredningar. Enligt uppdatering från Gunnar Appelgren vid Stockholmspolisen pågår just nu 45 mordutredningar (uppdaterat 28 september 2017).

Publicerad:

LÄS VIDARE