Mördad vid fiskesjö släkt med Fadime: ”Hedersrelaterade inslag”

avJohanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

46-åringen ska ha vägrat att avrätta sina döttrar efter att de skakat hand med manliga klasskompisar, enligt förhör med en anhörig.

Istället mördades han själv vid en fiskesjö i Dalarna.

Både 46-åringen och den mordmisstänkte mannen i 50-årsåldern var släkt med hedersmördade Fadime Sahindal.

46-åringens familj vill nu få ett stopp på det hedersrelaterade våldet.

1 av 3 | Foto: Maja Suslin / TT / TT NYHETSBYR N
Fadime Sahindal

Det var i början av sommaren som 46-åringen tillsammans med släktingar och vänner var och fiskade vid Stensjön i Dalarna.

Där fanns även den nu mordåtalade mannen i 50-årsåldern.

Enligt förundersökningen började de sedan bråka – varpå 46-åringen attackerades med en sax i halsen och dog.

”Hedersrelaterade inslag”

Flera personer blev vittnen till händelsen och mannen i 50-årsåldern kunde gripas av polisen i skogen i närheten av brottsplatsen.
I förhör i förundersökningen framkommer det att släktingar ska ha sagt att om 46-åringen ville tvätta ren sin heder så måste han avrätta sina två äldsta döttrar – något som han vägrat. En släkting till 46-åringen ska ha sagt att: ”Hans flickor skulle bli horor i Sverige”, enligt förundersökningen.

Enligt en anhörig så var 46-åringen väldigt mån om sin familj och de hade framtidsplaner för familjen i Sverige – en annan menar i förhör att familjen försökte ”försvenska sig”.

Evin Cetin är målsägandebiträde för 46-åringens anhöriga och hon menar att mordet har flera hedersaspekter.

– Det finns tydliga hedersrelaterade inslag som handlar om att man ska kontrollera hur människor ska leva, säger hon och tillägger:

– Det är viktigt för mina klienter att medverka till att få ett stopp på brutala övergrepp i hederns namn.

Mannen i 50-årsåldern förnekar mord och menar att det inte funnits något uppsåt med dödandet. Hans försvarsadvokat Weine Daniels menar att det inte finns något hedersmotiv.

– Vad de bråkat om framkommer inte i förundersökningen, det spekuleras bara om det efteråt av folk som inte var på plats, säger Daniels.

Släkt med Fadime Sahindal

Både 46-åringen och mannen i 50-årsåldern är släkt med Fadime Sahindal, som mördades år 2002 för att hon inte levde som släkten ville. Hennes far dömdes senare för mordet, som slogs fast vara ett hedersmord.

Ytterligare släkting dömd för mord

En man i 50-årsåldern har nu åtalats, misstänkt för mordet på 46-åringen.

I somras dömdes Kim Sahindal, kusin till Fadime Sahindal, till livstids fängelse för mord. Kim Sahindal mördade sin ex-frus nya man, Åke Persson, 55, i deras gemensamma bostad.

Kim Sahindal har tidigare bland annat dömts för skyddande av brottsling, efter att han först försökte ta på sig mordet på Fadime.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM