Åklagaren: 21-åringen drivande bakom de tre morden

avJohanna Rapp

KRIM

De åtta barndomsvännerna är misstänkta för inblandning i tre mord.

En av de centrala aktörerna bakom morden är enligt åklagaren en 21-åring – som i polisförhör sagt att ”Jokern” styrt honom.

Nu kommer han att höras om mordet på 25-åringen, som han kallade sin bror och vän.

– Han är en av dem som varit drivande i det, säger åklagare Olof Calmvik.

1 av 3 | Foto: Per-Olof Sännås

Den 22 januari besköts en 25-årig man i ett garage i Hallonbergen.

Mannen lyckades fly och fick skjuts till sjukhuset av en vän. Men bilen förföljdes och strax innan man nådde Karolinska sjukhuset i Stockholm ska den jagande bilen ha hunnit ifatt dem, stoppat bilen och skjutit 25-åringen på nytt, så att han avled av sina skador.

En granne till 25-åringen ska ha bevittnat hur några män lämnade garaget och några veckor efter mordet på 25-åringen larmade grannen hur några brutit sig in i hans bostad.

– Dom bröt sig in i min och min frus lägenhet, slog sönder en ruta, det var (21-åringen) och (21-åringen) och två till som jag inte såg, säger mannen i larmsamtalet enligt förundersökningen.

– Vi är vittnen till att dom sköt (25-åringen), säger han också i larmsamtalet.

Drivande bakom morden

Sammanlagt är åtta unga män, mellan 16 och 21 år gamla, misstänkta för inblandning i de tre morden. Sex av dem misstänks för mordet på 25-åringen. Fyra av dem misstänks för dubbelmordet i Hallonbergen. Två av de unga männen, båda 21 år gamla, misstänks för samtliga tre mord.

Enligt åklagaren Olof Calmvik har de två männen varit drivande i händelserna.

– De är de två centrala aktörerna eftersom de är med i både det första mordet och i dubbelmordet, säger Calmvik.

Nu hörs 21-åringen

Under fredagen kommer en av 21-åringarna att höras i säkerhetssalen på Stockholms tingsrätt.

– Han kommer att få lämna sin version. Han förnekar mord och han har inte agerat på det sätt som åklagaren påstått, säger 21-åringens försvarsadvokat Carla Pantzar.

21-åringen har tidigare i polisförhör berättat för polisen hur ”Jokern” styrt honom och enligt förundersökningen så har han ibland betett sig hotfullt mot poliserna i förhören. Han har också kletat ner sig själv och sin cell med mat, enligt förundersökningen. I polisförhör har han också kallat 25-åringen han misstänks ha mördat för vän och bror.

– Det finns en motivbild som är relativt komplex, säger Olof Calmvik och tillägger:

– En del av motivbilden är narkotikarelaterad.

ARTIKELN HANDLAR OM