Djurplågeri

Jaktbrottshärva i rätten – hot riktat mot misstänkt

Av: 

Evalisa Wallin

KRIM

På måndag morgon började rättegången i Luleå tingsrätt mot fem män som åtalats för inblandning i en omfattande jaktbrottshärva. Björn, lodjur och järv ska ha dödats illegalt enligt åklagaren. Men männen förnekar brott.

En av de åtalade är misstänkt för grovt jakthäleri efter att ett björnhuvud hittats i en frys. Men enligt mannen var det ett misstag.

– Varför jag tog hem den, jag hade ju kunnat lämna det liggande, vill jag inte gå in på, säger mannen till P1-programmet I lagens namn.

Mannen som är misstänkt för att ha förvarat björnhuvudet i en frys har tidigare haft uppdrag för länsstyrelsen i Norrbotten gällande rovdjur. Han har i polisförhör uppgett att skallen hittades i mitten av juli 2016, och att han då tog den i förvar.

– Jag hittade en björnskalle och tagit hem den och lagt den i, jag har två frysboxar som är i ett olåst utrymme. Frysboxar som vi har och har haft då vi samlat renkalvar i björnprojektet. Och jag lade den överst i den där, säger mannen till P1-programmet I lagens namn.

Varför gjorde du det?

– Dels gjorde jag det för att lämna in det till myndigheten. Varför jag tog hem den, jag hade ju kunnat lämna det liggande, vill jag inte gå in på, säger mannen till I lagens namn.

En av de åtalade ska ha blivit hotad

Uppmärksamheten kring jaktbrottshärvan som under veckan är uppe i Luleå tingsrätt har varit stor - och en av de fem åtalade männen ska ha hotats på grund av misstankarna.

– Jag vet inte om han har polisanmält, jag tyckte att han skulle göra det, säger mannens försvarare Jonas Westerlund.

I augusti 2016 slog polisen till mot de fem männen i en stor polisinsats. Uppemot 50 poliser var inblandade i tillslaget där männen greps och mobiltelefoner, datorer, snaror och annat togs i beslag. Det var efter telefonavlyssning som misstankarna om jaktbrott stärktes och åklagaren åberopar också inspelade samtal som del i bevisningen.

Det finns även bilder och filmer på bland annat lodjur i utredningen.

– Jag tror att det här är det största när det handlar om rovdjur, säger åklagare Åse Schoultz om målet.

Kallar eget vittne till rättegången

Det är en jaktprofil i 45-årsåldern, renskötare och med ansvarsfull position i samebyn, som åtalats för flest fall av grova jaktbrott. Det handlar om sex fall där de flesta skett under 2016, och tre lodjur samt tre björnar ska ha dödats.

Filmer som hittats i mannens mobil är del av åklagarens bevisning i några av dessa åtalspunkter. Men han har också kallat ett eget vittne, en systemutvecklare för mobiltelefoner, till rättegången som ska höras om att filmerna kan ha skickats till mobilen. Mannen förnekar brott.

Fallet har fått stor uppmärksamhet och enligt uppgifter till Aftonbladet har jaktprofilen mottagit hot på grund av misstankarna mot honom.

– Jag känner inte till några detaljer. Jag vet inte om han har polisanmält, jag tyckte att han skulle göra det men jag vet inte om han gjort det, säger hans advokat Jonas Westerlund.

Säkerhetskontroll inför rättegången

Inför rättegången har Luleå tingsrätt fattat beslut om att ha en säkerhetskontroll.

– Vi har larmbåge och personal som visiterar där det ger utslag. Det är ungefär som på en flygplats, sägert Rolf Carlsson, säkerhetsansvarig på tingsrätten.

Åklagare Åse Schoultz är inte förvånad över tingsrättens beslut.

– Det här med rovdjuren väcker sådana känslor. Det är inga nyanser i det, säger hon.

Rättegången startar måndag 16 oktober och väntas pågå till och med torsdag 19 oktober men även fredag 20 oktober är avsatt som reservdag.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Misstänks ha plågat och dödat rovdjur – åtalas

ÄMNEN I ARTIKELN

Djurplågeri

Brott

Norrbottens län

Luleå