Brott

Tjuvens bästa tips: Så skyddar dig mot inbrott

Av: 

Sara Cosar

KRIM

"Det här felet gör de flesta"

Före detta yrkeskriminella Anders Adali visar punkterna tjuven tittar på när han försöker bryta sig in i ditt hem, hur du bäst skyddar dig och vad som avskräcker mest.

– Ser jag en sådan går jag direkt vidare till nästa, det är inte värt det.

Han var aktivt kriminell i nästan tio år men bytte bana och jobbar i dag som säkerhetskonsult. Det började när Anders Adali var i övre tonåren, mindre brott ledde tillslut till att han planerade och genomförde rån. 2007 åkte han fast för värdetransportrån i Finland och dömdes till sju års fängelse. I dag jobbar han med att motverka brott och ger sina bästa tips för att stoppa inbrottstjuven.

– Det första jag ser när jag går in i trappuppgången är om det finns en säkerhetsdörr eller inte. Man ger sig inte på en sådan dörr, jag fick upp en sådan på under tio minuter men då fick jag kämpa.

”Tar fem sex sekunder”

I lägenheter är ytterdörren en första naturlig punkt för inbrottstjuven att ge sig på. Medan en vanlig dörr går att bända upp med kofot är det stål runt säkerhetsdörren vilket gör att grannarna kan höra och ringa polisen, berättar Anders Adali.

– En vanlig dörr med ett vanligt lås hade tagit mig fem sex sekunder, med ett polislås tar det några sekunder till, säger han.

I inslaget visar Anders Adali fler punkter som inbrottstjuven tittar efter.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Inbrott