Frias från våldtäkt - offret ”såg äldre ut” än hon var

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Mannen frias för våldtäkten av en 14-årig flicka.

Ett av skälen: Flickan ser äldre ut än hon är, enligt tingsrätten.

– Man har pratat om hennes ålder före händelsen, då är det rätt ointressant hur gammal hon ser ut att vara, säger Jenny Granqvist, kammaråklagare.

Att mannen, som är 30 år, har haft samlag med den 14-åriga flickan i februari i år menar Mora tingsrätt är klarlagt.

Han själv har nekat till brott.

Han säger att han drack sig väldigt berusad under en hemmafest hos släktingar till flickan i en ort i Dalarna. Han menar att han vaknade i samma säng som flickan först när en släkting till henne kom in i sovrummet och skrek.

"Neka neka"

Tingsrätten tror dock på flickans berättelse om att de båda hade samlag under kvällen.

Under förhandlingen presenterades även en Facebook-konversation mellan flickan och den åtalade mannen där han uppmanade henne att "neka neka" om någon frågade om de hade haft sex. Han svarar även ”nejnej” när flickan frågar om han ”kom nåt i henne”.

Men för att dömas för våldtäkt mot barn måste den tilltalade ha vetat att flickan var under 15 år, något tingsrätten menar att den 30-årige mannen inte helt säkert kunde veta.

30-åringen själv säger att han trodde att hon var 16-18 år.

"Piercing i ansiktet"

Tingsrätten skriver i domen om flickans ålder:

”Av videoförhören har framgått att flickan har ett utseende och kroppsutveckling som gör att hon kan ge intryck av att vara äldre än 15 år. Det har vidare framgått att flickan har piercing i ansiktet, vilket inte kan anses vara vanligt bland barn under 15 år” .

Kammaråklagare Jenny Granqvist menar dock att det finns flera vittnen som hört flickan berätta för mannen innan händelsen att hon var "14 år och skoltrött".

– Jag har överklagat domen och så får vi se om hovrätten ser på det här annorlunda. Jag menar att man har pratat om hennes ålder före händelsen, då är det rätt ointressant hur gammal hon ser ut att vara, säger Granqvist till Aftonbladet.

"Samtliga vittnen berusade"

Mora tingsrätt skriver i domen om vittnenas berättelser: "Samtliga hörda har varit berusade under den aktuella kvällen och det kan därför inte dras några säkra slutsatser om vad som sagt om (flickans) ålder eller om (den tilltalade) varit närvarande när det sagts."

Domaren i målet, Agneta Benner, säger till SVT Nyheter Dalarna att formuleringen om att flickan hade piercing och då bör vara över 15 år, inte har stor betydelse.

– Det är bara en av omständigheterna. Det i sig har ingen stark betydelse för tingsrättens ställningstagande.

Enligt tingsrättens dom ska "ansvar inte utdömas om barnet har en kroppsutveckling som

normalt förekommer hos till exempel en 17- eller 18-åring och omständigheterna i övrigt inte ger gärningsmannen anledning att vara på sin vakt. Bestämmelsen ska tillämpas strikt efter ordalydelsen."

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN