Två små barn döda i Jönköpings län

Nu ska socialtjänsten granska sig själva efter barnens död

Av: 

Linda Hjertén

Christoffer Nilsson

Isabelle Nordström

KRIM

Föräldrarna misstänkta för grovt vållande till annans död

Föräldrarna misstänks ha vållat sina barns död.

Många röster har höjts varför inte socialtjänsten grep in mot familjen i ett tidigare skede.

Nu ska socialtjänsten granska sig själva.

– Vi ska göra en utredning för att se om vi gjort fel, säger socialchefen i kommunen.

Föräldrarna misstänktes inledningsvis för tvillingarnas död, men utredningen har nu lagts ner eftersom en rättsmedicinsk undersökning visat att barnen dog av sjukdom.
Föräldrarna misstänktes inledningsvis för tvillingarnas död, men utredningen har nu lagts ner eftersom en rättsmedicinsk undersökning visat att barnen dog av sjukdom.

Det var natten mellan lördag och söndag som två små barn hittades döda i en kommun i Jönköpings län.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det pappan själv som larmade ambulans. Ambulanspersonalen inledde livräddande insatser på ett av barnen.

Men barnets liv gick inte att rädda.

Sjukvården anmälde

Barnen hade enligt uppgift till Aftonbladet avlidit med flera timmars mellanrum. Det var ett av skälen till att föräldrarna omedelbart greps och sedan, tidigt på söndagsmorgonen, anhölls på sannolika skäl misstänkta för grovt vållande till annans död.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var huset där barnen hittades döda i ett miserabelt skick när ambulans och polis kom till platsen.

– Det var smutsigt överallt. Hundarna utförde sina behov inomhus och det var matrester och mögel, säger en källa.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade familjen kontinuerlig kontakt med socialtjänsten som även ska ha utfört hembesök.

– Jag förstår inte hur de kan ha låtit barnen bo kvar där, om de gjorde hembesök måste de ju ha sett hur det såg ut och det var ingen plats för någon att bo på, framförallt inte små barn, säger en person med insyn.

Nu bekräftas att socialtjänsten varit inkopplade efter att sjukvårdspersonal slagit larm.

– Barnen vårdades på länssjukhuset Ryhov och det är i samband med den här vården som en orosanmälan har gjorts, säger Axel Ros, chefläkare vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Gör lex Sarah-anmälan

Han vill inte kommentera närmare varför orosanmälan gjorts.

– Sjukvårdspersonal har enligt socialtjänstlagen en skyldighet att anmäla till socialtjänsten om man har anledning att tro att ett barn kan vara i fara. Det behöver inte betyda att det har hänt något, utan det kan vara att man fått någon sorts fundering eller känsla, säger Axel Ros.

Socialtjänsten i den kommun där paret bor kommer under dagen att göra en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg för att utreda vad som hänt.

– Vi är alltid skyldiga att göra en anmälan enligt lex Sarah för att ta reda på om vi har gjort något fel eller inte gjort något alls, säger socialchefen i kommunen.

– Vi kommer att göra en utredning kring detta, det är vi skyldiga att göra.

”Luktade illa”

Socialchefen vill inte säga mer om fallet.

– Jag kommer varken att dementera eller kommentera vad vi har gjort, säger hon.

Innan paret i våras flyttade till huset i den lilla orten i Jönköpings län bodde de i en lägenhet på en annan ort i länet.

Det var mycket stök och liv från lägenheten och till slut tvingades paret flytta.

När hyresvärden efter flytten gick in i lägenheten fick han en chock.

– Det var fullständig misär. Katastrof. Vi fick renovera och sanera efteråt, säger han.

– Jag tycker det är så tragiskt. Hon har ju haft fortlöpande kontakt med socialtjänsten, även när hon bodde här, och jag förstår inte hur ingenting kan ha gjorts.

Släpptes igår

Mamman har två äldre barn som tidigare blivit omhändertagna av socialtjänsten.

I går släpptes paret, som är i 30-årsåldern, på fri fot. Enligt åklagaren fanns inte längre skäl att hålla dem frihetsberövade.

– I dagsläget finns ingen anledning att hålla dem frihetsberövade, sa åklagare Frida Noldin under tisdagen.

Kvinnans advokat Mikael Svegfors säger att hans klient mår fruktansvärt dåligt men att det finns beredskap med stöd runt omkring henne.

– Det här är ett utomordentligt komplicerat fall eftersom misstanken rör ett oaktsamhetsbrott (ett brott som begås utan uppsåt red.anm). Hon förnekar brott fram till dess att vi vet mer om vad som egentligen har hänt, det vet inte min klient heller i nuläget.

Misstankarna mot paret kvarstår och förundersökningen pågår. Under tisdagen ändrade man brottsrubriceringen till grovt vållande till annans död.

Enligt uppgifter till Aftonbladet nekar paret till brott och hävdar att barnen avlidit av okänd anledning under tiden som hela familjen sovit i samma säng.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Två små barn döda i Jönköpings län

LÄS VIDARE

Par misstänks för vållande till annans död

ÄMNEN I ARTIKELN

Två små barn döda i Jönköpings län

Socialtjänsten

Brott

Jönköping