Här visar misstänkte styckmördaren hur hustrun dog

KRIM

I flera månader höll han hustruns död hemlig.

Men till slut hittade man delar av kvinnans styckade kropp.

Enligt maken var dödsfallet en olycka och för polisen visade han hur hustrun dog – men åklagare Liselotte Nilsson ger inte mycket för mannen förklaring.

1 av 3 | Foto: POLISEN
Mannen visar under polisens rekonstruktion hur han hävdar att hustrun dött.

Till veckan inleds rättegången mot företagaren i 55-årsåldern från Stockholm som misstänks ha mördat och sedan styckat sin fru.

I april anmälde mannen hustrun som försvunnen och bland annat Missing people kopplades in för att leta henne. Dessutom efterlystes kvinnan internationellt. Men man hittade inga spår efter kvinnan.

Polisen började misstänka att maken istället mördat henne.

– Den första tiden utreds det som en försvunnen person och ungefär en månad efter anmälan inleder polisen en förundersökning om mord då man gjort en bedömning som talar för att hon inte är i livet, säger åklagare Liselotte Nilsson.

Till slut anhålls mannen i 55-årsåldern misstänkt för att ha mördat henne – men han fortsätter att neka. Det är först efter att han i juni häktas, misstänkt för hennes död, som han kommer med någon typ av förklaring.

– Jag knuffar till henne ganska kraftigt så hon flyger in baklänges i vardagsrumsbordet så hon slår i huvudet. Hon svimmar av då. Jag går fram och försöker skaka liv i henne. Det är inget liv i henne, säger han enligt polisförhören.

I en så kallad rekonstruktion visar mannen i 55-årsåldern hur hustrun ska ha dött – men åklagare Liselotte Nilsson tror inte på hans förklaring att dödsfallet var en olycka.

– Vi har försökt kontrollera om det finns tekniskt stöd för hans förklaring. Han säger bland annat att hon blöder men vi hittar inga spår efter blod på golvet och vi har hört deras barn om de hört bråk men vi hittar ingenting som stödjer den berättelsen, säger Nilsson.

”Helt sjukt”

Mannen i 55-årsåldern berättar i polisförhör hur han efter hustruns död gömde henne i hennes säng och sedan släpade ut henne i garaget där han senare styckar henne. Under tiden som han styckar henne tänker han, enligt vad han uppgett i polisförhör:

– Jag tänkte för mig själv, det här är helt sjukt.

Alla kroppsdelar har ännu inte återfunnits. Enligt företagaren har han eldat upp delar av kroppen på grillen i trädgården, men inte heller den berättelsen tror åklagaren på.

– Han säger att han har eldat upp kroppsdelar i trädgården men det menar vi att han inte har gjort. Vi har åberopat en krematorietekniker om det och det finns inte heller några spår i grillen. Vi har tagit uppgifterna på allvar men inte funnit några stöd för att han hanterat kroppen på det sättet, säger Liselotte Nilsson.

Larmade om misshandel

Enligt maken bråkade han och hustrun mycket och även kvällen hon dog ska de ha bråkat, enligt maken. För drygt fem år sedan besökte hustrun en vårdcentral och uppgav då att hon blivit misshandlad av sin man genom att han försökt strypa henne. Misshandelsmisstanken ledde dock inte till någon ytterligare åtgärd.

Rättegången är planerad att pågå under kommande vecka. Åklagare Liselotte Nilsson kommer att yrka på att företagaren i 55-årsåldern döms till 15 års fängelse för mord och brott mot griftefriden.

Brottsstatistik: Så många dödas varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Stockholm