Tortyrtränaren döms till sex års fängelse

KRIM

Han beskrevs som en eldsjäl inom sin idrott.

I själva verket var han en sadist, som under närmare 20 år torterat de ungdomar han haft till jobb att coacha.

I dag dömdes mannen till sex års fängelse.

1 av 4 | Foto: Suvad Mrkonjic
Den 40-årige mannen förs till häktet.

Under många år har den i dag 41-årige mannen arbetat med att coacha unga idrottstalanger. Men han har också, visar utredningen, regelbundet torterat många av dem. Polisen har hittat bevis för övergrepp som sträcker sig 20 år tillbaka i tiden, men på grund av preskription åtalades mannen endast för de gärningar som skett de senaste tio åren - 5 fall av grov misshandel och 55 fall av grovt olaga tvång, mot sammanlagt 12 pojkar.

Yngsta pojken elva år

Tortyrtränaren har bland annat trätt påsar över pojkarnas huvuden så att de nästan inte kunnat andas, slagit dem med ridpiska och tvingat dem att klä sig i förnedrande kläder, samtidigt som han hotat dem:

”Går du inte med på detta är din karriär över”.

Den yngsta pojken var 11 år när övergreppen började.

Den 25 januari i år kontaktade två utsatta pojkar polisen, och tortyrtränaren avslöjades.

Övergreppen har skett både hemma hos tränaren, men också på hotellrum runt om i Sverige.

Flera av pojkarna berättar hur tortyrtränaren tvingat dem att krypa på alla fyra, hur han piskat dem med en ridpiska, och tvingat dem att upprepa olika fraser, som till exempel: "Jag gillar att vara bunden, det är bra för mig, jag ska vara en lydig pojke".

Pågick i timmar

Ibland pågick övergreppen i flera timmar i sträck. Det sammanlagda filmade materialet av pojkarna som polisen funnit hemma hos mannen uppgår till över 24,5 timmar.

Vid ett annat tillfälle trädde han en genomskinlig plastpåse över en pojkes huvud, och ett snöre runt halsen. När luften tog slut uppmanades pojken att nicka. Då öppnade tortyrtränaren påsen vid halsen och släppte in lite luft, innan han knöt åt igen. Sedan upprepade han proceduren, gång på gång.

Samtidigt fäste han klädnypor i pojkens bröstvårtor, som han rörde vid för att öka smärtan. Under tre timmar pågick tortyren.

– Jag fruktade för mitt liv, säger pojken i förhöret.

En annan pojke berättar om sina upplevelser:

– Jag kände mig väldigt maktlös. Jag har inte kunnat göra någonting. Jag har varit själv med honom i en stuga mitt ute i skogen utan grannar samtidigt som jag har varit bunden, ögonbindel, förtejpad mun och plastpåse över huvudet.

Döms till fängelse

Under rättegången yrkade åklagare John Dagnevik på fängelse mellan åtta och tio år.

I dag meddelade Blekinge tingsrätt sin dom: den 41-årige mannen döms till sex års fängelse. Han döms också att betala skadestånd till pojkarna på sammanlagt 633 000 kronor.

Rätten skriver att mannen vid gärningarna ”visat särskild hänsynslöshet” inte minst då han lämnat pojkarna bundna när han själv lämnat rummet, samtidigt som deras möjligheter att andas varit begränsad.

Han har också ”utnyttjat sin ställning som deras ledare genom att förmå dem till förnedrande och livshotande handlingar”. Detta, skriver rätten, ”talar i starkt straffskärpande riktning.”

Av de 55 brottstillfällen åklagaren åtalade mannen för fälls han för 42.

Mannen har hela tiden nekat till brott och hävdat att pojkarna samtyckt till det han gjort. Men rätten menar att något sådant samtycke inte funnits.

LÄS MER
DOKUMENT: Tortyrtränaren slog pojkarna med ridpiska

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott