Misstänks ha huggit ihjäl sin barndomsvän

avLinda Hjertén

Nu har åtal väckts mot den 40-årige mannen

1 av 14

40-åringen trodde att han var avlyssnad och förföljd.

Under en parmiddag misstänks mannen ha tagit en kniv och huggit sin bästa vän till döds.

Sedan gick han in till ett grannpar beväpnad med en yxa och en kniv och högg dem flera gånger.

I morse väcktes åtal i Varbergs tingsrätt mot mannen som misstänks för mord och två fall av försök till mord den 5 december i fjol.

När polisen larmades till villaförorten på Onsalahalvön på lördagskvällen fann man en 39-årig man död. Han hade bland annat blivit knivhuggen i hjärtat.

”Trodde han var förföljd”

Några hundra meter bort hittades mannen som nu åtalas. Han uppträdde förvirrat men berättade själv för dem att det låg fler skadade i ett hus bredvid, en kvinna i 30-årsåldern och en man i 35-årsåldern.

Grannparet hade svåra skador: kvinnan livshotande, mannen allvarliga. Paret låg länge nedsövda på Sahlgrenska sjukhuset men vaknade i slutet av januari.

Enligt åtalet fick både kvinnan och mannen bestående hjärnskador av attacken och det är oklart om de kommer att kunna medverka under rättegången.

Under utredningens gång har en bild vuxit fram om vad som hände i villaidyllen. En bild av hur en tidigare ostraffad familjefar som levde under ordnade former plötsligt kunde gå till dödlig attack mot sin barndomsvän under en lördagsmiddag med nära vänner och barn närvarande.

Enligt vänner och personer med insyn i utredningen hade 40-åringen börjat må allt mer psykiskt dåligt och hade strax före tragedin i Onsala skrivits ut från psykiatrisk vård.

– Han trodde att han var förföljd. Både genom datorer och genom att huset var avlyssnat, säger en person med insyn i ärendet.

Minns inte mordet

Mordoffret, den 39-årige mannens bästa vän, försökte hjälpa honom att förstå att det inte var på riktigt, bara i hans huvud.

För att stötta honom bjöd hans barndomsvän in till familjemiddag tillsammans med fruar och barn.

Men när middagen var över misstänks den 40-årige mannen ha tagit en kniv från bordet och huggit sin barndomsvän till döds med hugg i bröstet. Han misstänks sedan ha gått hem till sitt hus en bit bort, hämtat en yxa och även tagit med sig en kniv. Sedan gick han vidare in till ett grannpar och högg dem upprepade gånger i huvud och kropp.

Mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning som visar att han led av en allvarlig psykisk störning då han begick gärningarna och att han lider av den än i dag. Och att han därför inte kan dömas till fängelse.

Den 40-årige mannen säger själv i utredningen att han inte minns mordet alls. Av attacken mot grannarna har han bara fragmentariska minnen.

Men han säger att det är sannolikt att han har gjort det som han anklagas för.

Aftonbladet har utan framgång sökt åklagaren Ann-Christin Claesson.

ARTIKELN HANDLAR OM