Två 14-åringar misstänkta för brutalt mord i Varberg

Mannens dotter kom hem till sin 65-åriga pappa på gården utanför Varberg och fann huset sönderslaget och pappan brutalt mördad.

Misstankarna riktades snart mot två tonårspojkar som var på rymmen från ett familjehem.

Nu ställs de två 14-åringarna inför rätta för mordet.

– Vi skulle tjuvstarta en bil, ta den och åka någonstans, säger en av pojkarna i förhör.

Det var den 9 juni i fjol som en 65-årig man hittades mördad utanför Varberg.

Mannens dotter kom till gården där pappan bodde och såg att flera glasrutor krossats vid gården och på en bil, och larmade polisen om misstänkt inbrott.

Var på rymmen

En stund senare hittade hon sin pappa död. Han hade blivit utsatt för kraftigt våld samt knivskuren på flera ställen på kroppen.

Misstankarna riktades snart mot två då 13 år gamla pojkar som var på rymmen från ett familjehem och som redan var eftersökta.

– Efter att teknisk undersökning gjorts på brottsplatsen kunde vi se att de båda pojkarna varit där, säger kammaråklagare Klas Lundgren.

De två pojkarna hade varit på besök hos den 65-årige mannen dagen före mordet, men då hade ingenting hänt.

Dagen efter gick de tillbaka till gården igen.

Ute för att stjäla

Polisens och åklagarens teori är att de då var där för att stjäla från 65-åringen.

– De var antagligen ute efter att ta ett fordon att ta sig därifrån med. De hade försökt få igång både en bil och en traktor utan att lyckas, säger Klas Lundgren.

– Mannen kanske satte sig till motvärn och så spårade det ur, vi har inte kunnat få fram något annat motiv än det.

Mannen sov, enligt förundersökningen, när pojkarna bröt sig in i hans hem.

De var på jakt efter bilnycklar men när de inte hittade några ska de i stället ha slagit sönder stora delar av inredningen och plockat på sig pengar, mat, cigaretter och smycken.

Mannen vaknade till slut av oväsendet. Det är då som pojkarna misstänks ha gått till attack mot honom med knivar, tillhyggen och en stor sten.

Skyller på varandra

Pojkarna medger att de varit på platsen och att de stulit saker.

– Vi skulle tjuvstarta en bil, ta den och åka någonstans, har en av pojkarna i förhör uppgett som motiv till att de var där.

De säger att de båda sett den 65-årige mannen mördas.

Men de skyller på varandra.

Ingen av dem erkänner att de varit med om att utdela det dödande våldet.

Cecilia Bergsten, chef för roteln för grova brott i Halland, säger att de misstänktas låga åldrar inte påverkar hur den polisiära utredningen görs. Däremot så finns det speciella regler som måste följas vid förhör, vilket är att vårdnadshavare och socialtjänsten underrättas och kan närvara.

Mordet på 65-åringen ska ha varit brutalt. Mycket våld har använts, enligt bevistalan som åklagaren lämnat in till tingsrätten.

– Jag har aldrig tidigare under hela min karriär varit i närheten av så låga åldrar på misstänkta gärningsmän vid ett sånt mord, säger Cecilia Bergsten.

”Viktigt att mord klaras upp”

Det som nu lämnats in till tingsrätten i Varberg är inte ett klassiskt åtal utan en bevistalan.

Den som är under 15 år vid brottstillfället kan inte åtalas och dömas för brott i Sverige. Åklagare kan däremot få domstol att pröva skuldfrågan.

Det har hittills bara skett vid ett fåtal tillfällen i Sverige och även då har det handlat om allvarliga brott som mord.

– Det är viktigt att mord klaras upp inte minst för att anhöriga ska få upprättelse, och andra gärningsmän uteslutas. Socialnämnden vill dessutom ha underlag för att sätta in rätt behandlingsinsatser, säger kammaråklagare Klas Lundgren.

Tingsrätten kommer att fastställa om pojkarna begått brotten men kan inte döma ut något straff.

De två 14-åriga pojkarna är omhändertagna enligt Lagen om vård av unga (LVU).

Rättegången inleds den 23 mars.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN