Anhörig till Lotta: Gång på gång bad hon om hjälp

1 av 5
KRIM

Innan den nu mordmisstänkte 33-åringen slog ihjäl Lotta, 41, levde hon under dödshot.

Han förföljde henne, hotade och misshandlade henne.

I ett öppet brev skriver en anhörig om hur Lotta vädjade om hjälp: ”Han är på väg! Han ska mörda mig! Jag orkar inte mer, sa hon”.

Under torsdagseftermiddagen omhäktades den 33-årige man som misstänks för att ha mördat Lotta, 41. Det var i lördags morse som han bröt sig in i hennes lägenhet i Bromma och misshandlade henne brutalt.

Han krossade hennes ansikte och Lotta vårdades på Karolinska fram till tisdagen, då man beslutade att stänga av respiratorn.

Mannen har tidigare dömts flera gånger för att ha misshandlat tidigare flickvänner. Trots detta valde åklagaren att lägga ner förundersökningen efter att Lotta polisanmält mannen några veckor innan hon mördades.

Anhörig: Hon bad om hjälp

En nära anhörig till Lotta har nu skrivit ett öppet brev som först publicerades på SVT Opinion. Även Aftonbladet har fått familjens godkännande att återge brevet.

Här följer det i sin helhet:

■ ■ ■

Min vackra, varma, omtänksamma och älskade Lotta är död.

Hon har slagits ihjäl av en man som inte borde ha fått gå fri.

Han krossade hennes ansikte och huvud. När jag kom till sjukhuset såg jag att det låg en människa där. Men jag kände bara igen henne på naglarna och en leverfläck på benet.

Gång på gång bad hon om hjälp.

Vi bor en bra bit ifrån varandra, men pratades vid varje dag. Vi stod varandra så nära. Antingen ringde hon eller jag. På sista tiden ringde hon flera gånger per dag för att hon var så förtvivlat rädd.

”Han är på väg! Han ska mörda mig! Jag orkar inte mer”, sa hon.

Jag sa till henne att jag skulle komma och hämta henne. Jag ville skydda henne. Men då sa hon ”Han kommer efter. Jag kan inte komma till er, för då tar han er också!”

Mördaren är välkänd av polisen sedan tidigare, inte minst när det gäller våld mot kvinnor. Ändå gick han fri.

De straff han fått förut är ett hån. Det har blivit för vekt i Sverige. Vi tar större hänsyn till gärningsmannen än till offren.

Jag förstår det inte.

Hon berättade för polisen hur våldsam och hotfull han var, och åklagaren beslöt att han skulle anhållas i sin frånvaro. Då kände vi oss tillfälligt lite lugnare, för jag tänkte att dom skulle gripa honom när som helst. Men så hävdes anhållandet.

Hur är det möjligt?

Jag förstod det inte, men Lotta sa att hon inte orkade fullfölja och jag tror det var därför beslutet hävdes. Och sen bröt han sig in hos henne och slog ihjäl henne.

Av det som stått i tidningarna kan man tro att de verkligen hade ett förhållande först. Men så var det aldrig. Han hade hittat henne på Facebook och börjat uppvakta med blommor, men hon ville inte ha med honom att göra. Han kunde inte acceptera det.

På hennes facebooksida stod det att hon var i ett förhållande, och då blev jag häpen och ringde henne och sa ”Men snälla Lotta, vad är det jag läser? Talar du inte om för dina närmaste när du är i ett nytt förhållande?!” Då sa hon ”Det är verkligen ingenting!”

Jag tror att han kapade hennes facebooksida och la ut en massa puttinuttigt, och sen både ringde och sms:ade hon mig och bad mig att kommentera med nåt fint. ”För han är så arg!” sa hon.

Hon ville bli av med honom hela tiden och levde under en fruktansvärd press. Men hon lyckades inte få honom att backa.

Han sa: ”Ingen avslutar med mig, det är jag som avslutar med den personen!”

Han var väldigt tydlig. Lotta berättade att han sagt ”Jag ska mörda dig och om jag inte lyckas med det ska jag se till att du hamnar i rullstol. Jag vet hur man gör.”

Hur kan en sån människa gå fri? Han borde inte vara ute överhuvud taget!

Hur har det blivit så här i Sverige?

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

ARTIKELN HANDLAR OM