Pojkarna friades för mord – nu överklagas beslutet

KRIM

Handla korv och glass med pengar stulna från offret

1 av 7

Pojkarna misstänktes ha slagit och knivskurit en 65-årig man och lämnat honom att dö.

Men pojkarna skyllde på varandra – och friades för mordet på mannen.

Nu överklagas beslutet.

Åklagarna anser att det visst finns tillräcklig bevisning för att pojkarna, i dag 14 år gamla, utförde mordet tillsammans och i samförstånd och överklagar därmed beslutet som föll i Varbergs tingsrätt den 3 maj.

– Det är angeläget att så allvarliga brott som mord klaras upp, både ur ett samhällsperspektiv och med hänsyn till brottsoffer. Därför väljer vi att överklaga tingsrättens dom, säger kammaråklagare Klas Lundgren vid Åklagarkammaren i Halmstad.

På rymmen

Det var den 9 juni i fjol som den 65-årige mannens dotter kom hem till sin pappa på gården utanför Varberg och fann huset sönderslaget och pappan brutalt mördad.

Misstankarna riktades snart mot två tonårspojkar som var på rymmen från ett familjehem.

De två pojkarna hade varit på besök hos den 65-årige mannen dagen före mordet, men då hade ingenting hänt.

Dagen efter gick de tillbaka till gården igen för att stjäla från mannen.

De var på jakt efter bilnycklar men när de inte hittade några ska de i stället ha slagit sönder stora delar av inredningen och plockat på sig pengar, mat, cigaretter och smycken.

Mannen, som sov när pojkarna kom, vaknade till slut av oväsendet. Det var då som pojkarna misstänktes ha gått till attack mot honom med knivar, tillhyggen och en stor sten.

Skyller på varandra

Pojkarna medger att de varit på platsen och att de stulit saker.

– Vi skulle tjuvstarta en bil, ta den och åka någonstans, har en av pojkarna i förhör uppgett som motiv till att de var där.

De säger att de båda sett den 65-årige mannen dödas.

Men de skyller på varandra.

Ingen av dem erkänner att de varit med om att utdela det dödande våldet.

– Jag tyckte det var jävligt otäckt så jag gick därifrån för jag ville inte se det, förklarade en av pojkarna i förhör våldet inne i huset.

Den andra pojken säger i förhör:

– När jag ser att han hugger honom springer jag ut. Jag fick någon typ av chock eller någonting.

Mordet ägde rum på natten mellan den 8 och 9 juni. Dagen efter tog sig pojkarna mot Göteborg.

På en övervakningsfilm från en Statoil-mack i Lassabacka där de stannade på sin väg till Göteborg ses pojkarna, några timmar efter mordet, handla glass, läsk och korv med bröd.

De betalar med mynt stulna hemma hos mordoffret.

65-åringens spargris hittades sönderslagen och tömd på pengar.

Kan inte döma ut straff

Eftersom pojkarna bara var 13 år när mordet begicks, och endast är 14 år i dag, så väcktes inte ett klassiskt åtal mot dem utan en bevistalan.

Den som är under 15 år vid brottstillfället kan inte åtalas och dömas för brott i Sverige. Åklagare kan däremot få en domstol att pröva skuldfrågan.

Det har hittills bara skett vid ett fåtal tillfällen i Sverige och även då har det handlat om allvarliga brott som mord.

Det enda Varbergs tingsrätt kunde besluta var om pojkarna begått brotten men rätten kunde inte döma ut något straff.

Inte ställt utom allt rimligt tvivel

Tingrätten menade när beslutet kom att det är fastslaget att pojkarna stulit från den dödade mannen.

De skrev även: ”Fynden och omständigheterna visar att döden orsakats av förblödning till följd av stickskada på högra gemensamma halspulsådern som orsakats av sticksåret på halsens högra sida.”

Men de ansåg det inte klarlagt att det var ställt utom allt rimligt tvivel vem av pojkarna som utdelat det dödande våldet.

De två 14-åriga pojkarna är omhändertagna enligt Lagen om vård av unga (LVU) och har varit så sedan de greps.

I överklagandet framhåller åklagarna flera omständigheter som de menar talar för att de agerat i samförstånd: De tog sig till brottsplatsen i gemensamma avsikter – att tillgripa fordon och annat gods. De har lämnat mannens bostad med stöldgods från hans bostad med vetskap om att han skadats allvarligt eller dödats av dem eller någon av dem. De har tillsammans använt stulna pengar för att bland annat betala mat och tågbiljett för att ta sig från platsen och till Göteborg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Varberg

Brott