Traderabedragaren lurade till sig 72 000

KRIM

Genom falska annonser på auktionssajten Tradera misstänks bedragaren ha lurat 18 personer på totalt 72 900 kronor.

En av dem var Johan Hellberg, 44, som betalade 4 000 kronor för två mikrofoner.

– Men det kom inga och det var omöjligt att få tag på honom, säger Johan till Brottscentralen.

En man i 25-årsåldern misstänks för att ha lagt ut falska annonser på auktionssajten Tradera, tagit betalt från köparen men inte skickat någon produkt som överenskommet.

– Han är åtalad för att antingen ensam eller i samförstånd med annan dels kapat Traderakontona och lagt ut annonser i annan persons namn, förklarar åklagaren Ulf Back.

Anade ingenting

Johan Hellberg, 44, trodde att han hade gjort ett riktigt fynd när han hittade en annons med två mikrofoner från märket Sennheiser.

– Det var bra pris och en bra produktbeskrvining. Inte så mycket att orda om. Det verkade som att det var någon som hade en gammal studio som den ville avveckla och sälja av prylar.

Johan förde över 4 000 kronor direkt till säljaren, vilket var det enda betalningsalternativet för den här annonsen. Men några mikrofoner dök aldrig upp.

När han ringde numret som var kopplat till kontot kom han fram till en man som inte hade hört talas om några mikrofoner.

– Han visste ingenting. Jag vet inte vad han jobbade med, snickare eller något. Han hade inget med några mikrofoner att göra.

Varför var du inte mer försiktig?

– Hade det varit mer pengar kanske jag hade varit det. I efterhand var det ju inte kul att bli av med 4 000.

Polisen varnar

Jan Olsson är polis vid nationellt bedrägericenter och varnar för att föra över pengar direkt till säljaren på köp- och säljsajter.

– Det bästa är att träffa personen och göra upp affären. Man ska aldrig betala in pengar till ett konto, för man kan inte kontrollera vems konto man betalar in till, säger Jan Olsson.

Traderabedrägerierna ägde rum under juli och augusti 2015. I samtliga 18 fall som mannen står åtalad för gick betalningarna till mannens privata bankkonto. Han förnekar brott och menar i stället att pengarna kommer från bitcoin-affärer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott