Sommarstugemorden i Arboga

Misstänkta för sommarstugemordet släpps på fri fot

Av: 

Linda Hjertén

KRIM

Den 41-åriga dottern anhölls misstänkt för att ha mördat sin pappa och nära mördat sin mamma med hjälp av sin 18-årige sambo.

Nu försätts paret på fri fot – men är fortfarande misstänkta.

– Det finns inte tillräckliga skäl att begära dem häktade, därför har de frigivits, men de är fortfarande intressanta i utredningen, säger kammaråklagare Johan Fahlander.

Mordfallet i sommarstugan utanför Arboga den 3 augusti har väckt enorm uppmärksamhet.

Det tog två veckor innan någon greps för mordet på den 68-årige mannen och mordförsöket på hans 63-åriga hustru. Och när utredningen väl fick ett genombrott var det parets egen dotter, en 41-årig flerbarnsmamma, och hennes 18-årige pojkvän och sambo som greps, skäligen misstänkta.

Inget reseförbud

18-åringen hade då precis lämnat av den 41-åriga kvinnan på Arlanda då hon planerade att åka till Thailand.

I dag skulle åklagaren bestämma sig för om paret skulle begäras häktade eller ej.

Klockan 10.56 valde han att släppa dem fria, men menar att de fortfarande är intressanta i utredningen.

– Vi har jobbat intensivt med att kontrollera uppgifter. Utredningsarbetet fortsätter nu, vi går nu in i ett analysskede av fynd som gjorts på brottsplatsen och på andra platser, säger kammaråklagare Johan Fahlander.

Åklagaren bekräftar även att paret fortfarande är misstänkta men att de inte har reseförbud utan kan välja att lämna landet om de vill.

”De hade bevissvårigheter”

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo har båda, i de förhör som hållits med dem hittills, bestämt förnekat brott.

Kvinnans advokat har kallat bevisningen för "rena spekulationer".

18-åringens advokat blev inte förvånad över att hans klient släpptes fri.

– Egentligen inte. Eftersom jag varit med på förhören så förstod jag att polisen hade bevissvårigheter. Hade det gått till en häktningsförhandling så hade de släppts, säger advokat Lars Jähresten.

Anders Hedström på polisen i Västmanlands län säger att inte finns några andra misstänkta för det brutala dådet i sommarstugan som därmed fortfarande är olöst.

– Utredningsarbetet fortsätter gällande mordet och mordförsöket.

Låg och sov när mördaren kom

Vad för bevis polisen hade mot kvinnan och hennes sambo är oklart.

Men enligt uppgifter ska polisen under en längre tid bedrivit spaning mot paret och när kvinnan bokade en resa till Thailand tvingades polisen att slå till innan hon hann lämna landet.

Flera beslag gjorda på mordplatsen är skickade till NFC, Nationellt forensiskt centrum, men vad analyserna därifrån gett är polisen förtegen om.

Även den 41-åriga kvinnans lägenhet, där även 18-åringen bodde, har noggrant sökts igenom de senaste dagarna.

Den 63-åriga kvinnan som attackerades såg inte mycket av den eller de som tog sig in i sommarhuset i Arboga och mördade hennes man och allvarligt skadade henne, har tidningen VLT berättat.

– Hon låg och sov när gärningsmannen började hugga henne. Därför kommer hon inte ihåg mycket från överfallet, säger en källa som har insyn i fallet till VLT.

Fortfarande polisbeskydd

Kvinnan ringde själv till 112 klockan 23.13 den 3 augusti och sa: "Hjälp, jag har hål i kroppen".

När polisen kom till platsen stod dörren öppen men var inte uppbruten. Den skadade kvinnan hittades blödande i hallen och hennes make död i sovrummet.

Den 63-åriga kvinnan får fortfarande polisbeskydd efter attacken.

Skälet är att man ännu inte vet om fler är inblandade.

– Vi jobbar fortfarande rätt brett och kan inte utesluta att det blir fler gripanden, har advokat Lisa Sannervik tidigare sagt.

ANNONS EXTERN LÄNK

50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera – missa inte alla klipp

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Dottern gripen för sommarstugemordet

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarstugemorden i Arboga

Brott