Man sköts ihjäl av polis: Blev hotfull under Blocketaffär

Foto: David Spak/SpaksMedia
Polispådrag i Viksjö norr om Stockholm.
KRIM

En planerad Blocketaffär misstänks vara bakgrunden till att en man sköts ihjäl av polis förra veckan.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska köpet ha handlat om en mobiltelefon.

– Han har träffat några personer och betett sig hotfullt mot dem, säger chefsåklagare Lena Kastlund.

Nu utreds både mannens och polisens agerande.

Det var i torsdags kväll som en man i 40-årsåldern sköts ihjäl av polis i Viksjö, norr om Stockholm. Enligt flera vittnen som larmade var mannen beväpnad.

När polisen kom till parkeringsplatsen där han befann sig ska han på något sätt hotat patrullen. Poliserna avlossade flera skott mot honom och mannen konstaterades död på sjukhus strax efter midnatt.

Uppgifter: Planerad Blocketaffär

Enligt åklagaren verkar det vara en planerad affär som på något sätt spårat ur.

– Det har varit fråga om en affär via Blocket där han träffat några personer och betett sig hotfullt mot dem, säger Lena Kastlund, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, som leder internutredningen mot poliserna som sköt.

Mötet ska ha skett i anslutning till mannens hem och hoten mot personerna ska ha skett utomhus. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det ha handlat om en mobiltelefon.

Lena Kastlund vill i nuläget inte kommentera dessa uppgifter.

– Vi försöker nu att ta reda på vad som hänt. Förutom polisen finns också en hel del vittnen som sett själva händelsen, säger hon.

Hennes utredning handlar om att reda ut om polisen agerade korrekt när de sköt.

– Poliserna som var där hävdar att det var en hotfull situation, en nödvärnssituation helt enkelt, säger Kastlund.

– Vi ska ta reda på om det stämmer.

Kastlund kommer att begära målsägandebiträden för den ihjälskjutne mannens anhöriga. Ingen är nuläget misstänkt för något brott, säger hon.

”Har skett utomhus”

Förutom internutredningen har det inletts en förundersökning för att kartlägga vad som hände och hur mannen agerade innan han sköts.

– Vi har hållit ett stort antal förhör med dem som var i närheten både före och efter, säger Eva Thunegard, chefsåklagare vid Norrorts åklagarkammare.

Misstankarna i hennes utredning riktar sig mot den nu avlidne mannen och är rubricerade som grovt olaga hot.

– Men jag vill inte gå in på vad som har hänt, det får utredningen visa, säger Thunegard och hänvisar till förundersökningssekretessen.

Eftersom mannen är död kommer utredningen troligtvis att läggas ner om ett tag.

– Utredningen jag leder kommer inte att leda någonstans eftersom mannen är avliden. Vi ska bara kartlägga händelseförloppet, säger hon.

Vittne: Polisen sköt varningskott

Ett vittne berättar för Aftonbladet att hon var på väg in på parkeringen där skottlossningen inträffade när två killar sa åt henne att vända.

– Jag mötte ett par som berättade att de hade blivit hotade med pistol, det var någon affär de inte kommit överens om, säger vittnet.

Polisen var snabbt på plats.

– De sköt först ett varningsskott, bara några sekunder senare sköt de igen. Det var lite obehagligt, säger vittnet.

Det finns inga uppgifter om att mannen de sköt mot ska ha avlossat några skott. En vän beskriver honom som en helt vanlig familjefar.

– Vi är chockade allihopa, han var en fin kille. Någonting har hänt, vad vet vi inte, men jag vill inte att hans barn ska läsa om att det varit en kriminell eller hotfull person. Det här är en katastrof, säger vännen.

– Det är klart att en polis inte skjuter någon utan anledning, men jag kan inte fatta vad som har hänt.

Var pistolskytt

Mannen som sköts ihjäl är tidigare dömd för ringa vapenbrott, för att ha haft en burk pepparspray. I övrigt har han aldrig dömts för några brott.

Han hade pistolskytte som ett stort intresse och hade licens för minst en pistol.

– Men han var väldigt säkerhetsmedveten, säger vännen.

Mannen som sköts ihjäl ska upprepade gånger ha blivit rånad på sin bil. Åklagare Lena Kastlund säger att det finns sådana uppgifter, men att det är oklart om det har något att göra med händelsen i torsdags.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Brott