Arrestvakt tömde kissmugg på gripen – döms

KRIM

Arrestvakten hävdade att en gripen person agerat hotfullt. Av ren reflex tömde han då en mugg med kiss över mannen.

Men tingsrätten anser att arrestvaktens version motbevisas av övervakningsfilmen från händelsen.

Nu har vakten dömts till över 20 000 kronor i böter för ofredande.

Incidenten med den tömda kissmuggen inträffade i början av april 2017 i Stockholms län. En man greps på dagen och fördes till en arrest där han enligt arrestvakten tjafsade vid avvisiteringen. Mannen ska även ha skrikit ”fula saker” till personalen i arresten.

Under eftermiddagen hölls ett förhör med mannen och på väg till förhörsrummet hade han med sig en mugg med kiss i. Den ställdes dock utanför förhörsrummet.

Tömde kissmuggen över misstänkt man

Efter förhöret fördes den misstänkte mannen tillbaka till sin cell. Och strax efter det ser man på övervakningsfilmen från arresten hur den nu dömde arrestvakten tar kissmuggen, går till mannens celldörr och öppnar den.

På filmen syns sedan hur arrestvakten gör en svepande rörelse med handen som håller i muggen, och tömmer innehållet, urinet, i cellen.

Under tingsrättsförhandlingen uppgav arrestvakten att han såg den misstänkte göra en rörelse när celldörren öppnades. Arrestvakten uppfattade den som hotfull och av reflex flög handen med muggen då upp och vätskan ut.

Arrestvakten får ”ett kännbart bötesstraff”

Tingsrätten skriver dock i domen att filmen från arresten inte ger stöd för arrestvaktens berättelse:

”Ingenting och inte heller någon reaktion från NN:s sida som skulle tyda på att han fått något emot sig eller att han reflexmässigt höjt sin hand för att freda sig har framgått av filmen”, står att läsa i domen.

Därför döms arrestvakten för ofredande och straffet är 80 dagsböter. Totalsumman som han ska betala är 24 000 kronor, samt 800 kronor i avgift till brottsofferfonden. Tingsrätten skriver i domen att ”Vad han nu låtit komma sig till last har skett i tjänsten och förskyller ett kännbart bötesstraff”.

Därför ökar antalet brott i Sverige 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM