Försökte leja mördare att skjuta exfrun – döms nu för skotten

1 av 9 | Foto: Polisen
Ex-mannen.
KRIM

Enligt polisens uppgifter försökte 44-åringen få någon att mörda hans exfru.

Tillslut ska han ha försökt göra det själv istället – och en kväll sköt han sex skott mot kvinnan på en parkeringsplats i Örebro.

Nu döms mannen till fängelse i tio år för mordförsöket på hustrun.

Äktenskapet hade bestått av våld och hot, inte bara mot kvinnan, utan också mot deras gemensamma barn, enligt en orosanmälan från ett av barnens skola.

Tillslut hade kvinnan lämnat mannen och enligt vad hon berättat i förhör så kunde inte 44-åringen acceptera att hon inte ville leva med honom.

Kvinnan och barnen fick bo på ett skyddat boende och fick polisbevakning. Polisen ska ha fått vittnesuppgifter om att exmannen försökt betala någon att döda henne, men eftersom man inte kunde styrka det lades förundersökningen ned.

Polisbevakningen lades då ner och istället fick hon kontaktförbud gentemot exmaken.

Och istället misstänks 44-åringen själv ha försökt sätta planen till verket om att ta livet av kvinnan. Den 17 juli sökte upp exhustrun på en parkeringsplats i Örebro.

”Blir inte du och jag”

Hon, barnen och släktingar hade precis varit i Göteborg när exmaken väntade vid parkeringen. Exmaken ska ha sagt att han ville prata med henne och fört henne åt sidan.

– Vad vill du? Det blir inte du och jag igen. Glöm bort mig, svarade kvinnan enligt förundersökningen.

Där på parkeringsplatsen ska han istället ha skjutit sex skott mot exhustrun. Hennes bröder som var på plats ryckte in – och lyckades stoppa systerns exman. De ska bland annat ha lyckats ta vapnet ifrån honom, enligt förundersökningen – och bara ett av exmakens sex skott träffade kvinnan.

Barnen hörde skotten

Parets gemensamma barn kunde från avstånd höra mordförsöket.

– Sen hörde vi mamma skrika och sen så hörde vi skott, säger ett av barnen enligt förundersökningen.

44-åringen kunde sedan gripas, efter att en bekant till honom ringt polisen och sagt att han ville lämna över sig själv till polisen.

”Det fanns fara för att brottet skulle fullbordas eftersom (exmaken) använt ett livsfarligt vapen, på nära håll siktat mot (exfruns) överkropp och sedan avlossat ett flertal skott mot henne”, står det i stämningsansökan.

Mannen själv har i polisförhör förnekat brott. Han säger att han bara tagit tag i kvinnans axlar för att lugna ner henne.

Döms till fängelse

Nu döms mannen till fängelse i tio år. Han döms för försök till mord, misshandel och olaga hot. Han frikänns samtidigt för brottsmisstankarna om misshandel från oktober förra året fram till i mars.

Enligt domen är det tack vare kvinnans bröder som kvinnans skador begränsats:

”44-åringen har gjort allt vad som krävts för att den brottsliga effekten skulle
inträda, det vill säga det har inte återstått något moment från hans sida för att brottet skulle fullbordas”, står det i domen.

Enligt rätten finns det inte några förmildrande omständigheter och i domen lyfter de också att mordförsöket bortsett från att vara ett allvarligt angrepp på kvinnan också skadat barnen:

”Därtill ska vidare särskilt beaktas att brottet varit ägnat att skada tryggheten och tilliten hos ett barn i förhållande till en närstående person”, står det i domen från Örebro tingsrätt.

Rätten kommer samtidigt fram till att de inte anser att det funnits något hedersrelaterat motiv bakom mordförsöket.

Så många människor skjuts ihjäl 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Örebro

Göteborg