Edis Sijamhodzic döms till fängelse – mördade sin vän och tände eld på liket

avJohanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

36-åringen beskrevs som glad: han hade hittat en fristad, fått vänner och jobb på vandrarhemmet på Ulvön.

Men en dag tog allt slut – när 36-åringen sparkades till döds av sin vän Edis Sijamhodzic, som sedan tände eld på kroppen.

Nu döms Edis Sijamhodzic till livstids fängelse för mordet på sin vän.

Söndagen den 12 november larmades räddningstjänst och ambulans till ett vandrarhem på Ulvön i Ljungskile. Rökdykare gick in på vandrarhemmet och inne i restaurangdelen hittar man en kropp som låg mitt inne i restaurangen, på golvet mellan några bord.

Det visade sig att någon eldat på kroppen.

– Jag reflekterade över placeringen på kroppen och den brandfarliga vätskan. Och även hur det brunnit ifrån kroppen till dunkarna, hur man kunde se att någon hade hällt vätska från kroppen till dunkarna eller tvärt om, säger en av rökdykarna i polisförhör.

Polisen identifierade den döde mannen som en 36-åring som bott och arbetat på vandrarhemmet. Han flyttade dit efter ett kringflackande liv och vänner sa att han funnit lugn på ön och att det blivit en fristad för honom.

– Han var en god kamrat, säger en bekant i polisförhör.

1 av 3 | Foto: POLISEN
Edis Sijamhodzic döms till fängelse.

Edis upptäcktes – av brandmän

I samband med branden hade räddningstjänsten observerat en 30-årig man: Edis Sijamhodzic.

Han var bekant med 36-åringen och hade bott ett tag på vandrarhemmet. Brandmännen upptäckte honom när han var på väg bort från det eldhärjade vandrarhemmet, han hade då ett blåmärke kring ögat och hår som hade blivit svett av eld. De lyckas sedan hitta honom – när han gömde sig i ett uthus en bit därifrån.

Edis Sijamhodzic förnekar brott, men medger att han befunnit sig på platsen. Han påstår att det är två andra som mördat 36-åringen.

– Jag går och öppnar dörren dit och då smäller det och det kom ett starkt tryck emot mig och det var då som elden kom över mig. Jag flög cirka två meter och dök ner på ansiktet, säger Edis Sijamhodzic i polisförhör.

Döms till livstids fängelse

Han döms nu till livstids fängelse för mordet på sin vän. Han döms bortsett från mord också för brott mot griftefriden och mordbrand. Straffet omfattar även grovt vapenbrott och grov smuggling som Edis Sijamhodzic tidigare dömts för.

Enligt domen har Sijamhodzic misshandlat 36-åringen till döds med sparkar och slag mot hans hals och huvud. Därefter har 30-åringen flyttat kroppen och täckt den med brännbar vätska – innan han tänt på.

Enligt rätten har han tänt eld på kroppen och vandrarhemmet i syfte att dölja mordet:

”Slutsatsen blir att det är ställt utom rimligt tvivel att Edis Sijamhodzic, efter att först ha misshandlat (36-åringen) till döds, har hällt ut bensin i lokalen och på
kroppen och därefter har tänt på. Detta i syfte att dölja mordet och undanröja alla bevis”, står det i domen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ljungskile

Brott

Vandrarhem