Bröder åtalas för trippelmordet i Uddevalla

KRIM

Yngre brodern pekar indirekt ut sin storebror som mördaren

De tre personerna, en ung kvinna och två unga män, hittades skjutna till döds i Uddevalla i början på mars i år.

Nu har två bröder åtalats, misstänkta för att ha skjutit dem till döds.

Av förundersökningen framgår att de mordmisstänkta brödernas pappa blivit rånad några veckor före mordet, och att de åtalade bröderna trodde att de två dödade männen var inblandade i rånet.

I ett nytt förhör, för en vecka sedan, pekar den yngre brodern indirekt ut den äldre som skytten.

Strax före klockan sju på morgonen den 7 mars gjorde en joggare den makabra upptäckten. Invid en bil på en parkeringsplats nära Uddevalla sjukhus låg två livlösa personer. Polisen larmades och kort därefter hittades ytterligare en person – alla tre döda.

– Usch, dom är helt blodiga i huvudet, dom kanske blivit skjutna, jag har ingen aning. Det var jävligt obehagligt faktiskt, säger joggaren till SOS-operatören.

Offren, Alaa Farraj, 21, Rawand Aziz, 22, och hans 18-åriga flickvän var alla skjutna till döds.

Bröder åtalades

I dag, 167 dagar efter morden, lämnade åklagare Per-Erik Rinsell in stämningsansökan mot två män till Uddevalla tingsrätt.

De båda mordåtalade männen, ett brödrapar födda 1993 och 1992, greps dagen efter morden – den ena av polisens insatsstyrka, den andra en halvtimma senare när han överlämnade sig själv till polis.

En tredje man, en 21-åring, åtalas misstänkt för bland annat medhjälp till mord. Han har, enligt åtalet, med taxi levererat en skarpladdad pistol till gärningsmännen.

Teknisk bevisning

Den tidigare åklagaren Daniel Edsbagge har, bland annat, sagt att man har tillräckliga med bevis för att binda männen till platsen och tidpunkten.

Bevisen utgörs bland annat av analyser av mobiltelefoner.

– Mobiltelefoner är en sak i den tekniska bevisningen som vi har. Det och den andra tekniska bevisningen gör att att vi kan säga att det är sannolikt att de befunnit sig på platsen vid tidpunkten för mordet, har han tidigare berättat för Aftonbladet.

Enligt flera personer hade de mordmisstänkta bröderna natten mot morddagen befunnit sig på samma fest som Alaa Farraj, 21, och är tidigare vänner till offren.

En timme efter de skiljts åt misstänks bröderna ha mördat Alaa Farraj och hans två vänner. Polisen tror att morden inträffade någon gång mellan klockan ett och halv två på natten.

Sköts med flera skott

Enligt stämningsansökan har bröderna tagit sig till brottsplatsen på motorcykel och där, i samförstånd, skjutit de tre offren i huvudet och kroppen.

De bar då varsitt vapen.

Alaa Farraj har skjutits med fyra skott, Rawand Aziz har också han skjutits med fyra skott, varav tre i huvudet eller halsen. Kvinnan har skjutits med ett skott i huvudet.

"Skotten har avfyrats på nära avstånd", skriver åklagaren i åtalet.

Enligt åtalet har de tre offren lurats till platsen med hjälp av sms från en person i umgängeskretsen.

Skickade sms efter morden

I förundersökningen framträder ett möjligt motiv. Då de misstänkta bröderna var på en utlandsresa rånades deras pappa i sin bostad.

I det första förhöret berättar den yngre brodern om hur Rawand hämtat dem på Landvetter kvällen före morden. De stannade och åt på McDonalds i Bäckebol innan Rawand lämnade av dem hos brödernas pappa i Uddevalla. Där får de höra om att pappan ska ha rånats, enligt förundersökningen.

– När de får reda på det blir de upprörda. Då beställer de vapnet och det går i ett svep. Det är vår teori, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

– De här bägge männen skjuts väl och sedan är det väl så att tjejen som sitter i bilen blir vittne till det och därför avrättas hon också – det ligger närmast till hands. Hon var bara flickvän. Det är en teori.

Några timmar efter morden skickar den yngre av bröderna ett sms till en vän: "Två av mina vänner är döda. De har blivit skjutna, 16 skott!! Jag är så ledsen".

"Fyra skott i huvudet"

Vännen frågar vad som hänt.

"Jag vet inte. Fyra skott i huvudet".

Några uppgifter om hur många skott som avlossats eller var de döda träffats hade då inte publicerats.

– Vid den tiden visste inte ens vi hur många skott det handlade om. Så det sms:et är anmärkningsvärt, säger Thord Haraldsson.

Från brödernas sms- och Facebook-konversationer framgår att många av deras vänner hört av sig och beklagat sorgen.

– Tack! Må dom vila i frid!, svarar den ena brodern i ett av sms:en.

Lillebrodern berättar

I ett förhör som hölls för drygt en vecka sedan berättar plötsligt den yngre brodern saker han inte tidigare sagt. Förhöret är hållet efter att han fått läsa igenom vad som hittills framkommit under förundersökningen.

– Jag hade hoppats att det skulle framkomma saker som friade mig från ansvar för brottet.

Men eftersom det inte gjort det vill han nu berätta:

Han berättar att de varit hemma hos pappan och fått reda på att han blivit rånad av maskerade män. De blev upprörda.

Han säger att storebrodern senare fått en pistol av en gemensam vän. De stämmer därefter träff med Alaa Farraj, men innan de kommer fram hoppar lillebrodern av mopeden.

– Jag satt kvar en liten stund och hörde plötsligt skott. Jag blev rädd och sprang mot det håll där ljudet från skotten kom, säger han i förhöret.

Vill inte kommentera utpekandet

Även om han inte direkt säger att det är hans storebror som skjutit är det svårt att tolka förhöret på något annat sätt.

Han berättar bland annat att personen som han möter vid brottsplatsen säger åt honom att inte prata om det som hänt. I nästa förhör säger han:

Personen som släppte av mig uppmanade mig att inte prata om någonting som skett.

Storebrodern konfronteras i ett förhör kort därefter med uppgifterna:

Om det är som din lillebror säger så innebär ju det att det är du som är den som faktiskt skjuter de tre personerna.

– Ingen kommentar, säger storebrodern.

Rättegången planeras att inledas den 4 september och pågå närmare tre veckor.

• Texten uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM