Två män döms för dubbelvåldtäkten

avEric Tagesson

KRIM

Den unga kvinnan våldtogs av en 31-årig man.

Efter att hon slitit sig loss hann hon bara fly ett hundratal meter innan en annan man överföll och våldtog henne.

I dag dömdes de två männen till fyra respektive två och ett halvt års fängelse.

Den ena av dem utvisas också.

Det var under natten till den 23 augusti i år som en kvinna blev våldtagen två gånger på Tosterön i Strängnäs efter att hon varit på en nattklubb.

Den första våldtäkten ska ha inträffat mellan klockan 01.00 och 01.30. När kvinnan efter övergreppet flydde från platsen, blev hon överfallen ännu en gång. Denna gång av två personer – den ena höll enligt kvinnan fast henne, medan den andre förgrep sig på henne.

Bevittnade den första våldtäkten

Enligt åklagaren bevittnade sannolikt den andra våldtäktsmannen den första våldtäkten.

– Det är den enda rimliga slutsatsen. De sker tidsmässigt och avståndsmässigt i direkt anslutning till varandra. Den andra våldtäkten sker i slutet av den byggnad där den första genomfördes, säger vice chefåklagare Henrik Olin.

I början av september anhölls, med ett par dagars mellanrum, två män, 31 och 39 år gamla. Båda delgavs misstanke om våldtäkt och har sedan dess suttit häktade.

Den första mannen, 39-åringen, greps efter att han pekats ut av en kvinna som anmält att hon blivit sexuellt ofredad av honom på nattklubben. När han då topsades fick man träff på våldtäktsärendet.

Också den andra våldtäktsmannen greps efter dna-träff efter att man enligt åklagaren topsat män i närområdet i "stor omfattning".

Båda nekar

Båda de åtalade har nekade till brott trots bevisningen men har inte kunnat ge någon förklaring till varför deras sperma återfunnits på bland annat på kvinnans kläder.

I dag dömdes den 31-årige mannen till fyra års fängelse för grov våldtäkt och den 39-årige mannen till fängelse i två och ett halvt år för våldtäkt. Den äldre av männen utvisas också från Sverige och får inte återvända på tio år.

Han frias från det sexuella ofredandet på nattklubben.

Den yngre mannen utvisas inte, då han kommer från ett land där det föreligger verkställighetshinder för att utvisa till.

Polisen har utrett om de båda åtalade männen känner varandra, men säger att de inte lyckats visa detta.

Däremot, säger åklagaren, har de båda åtalade bott på samma asylboende.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott