Finansmannen misstänks för två dubbelmord

Publicerad 2015-06-23

Polisen undersöker om han kan kopplas till fler

Finansmannen som sitter häktad för dubbelmordet i Norrahammar misstänks nu för ytterligare ett dubbelmord i Hökensås.

Det mördade paret var i flera år grannar med mannen.

– Man kan inte tro att det är sant helt enkelt, säger en person som bodde på samma gata.

I mitten av mars dog ett par när deras stuga brann ner i Hökensås, norr om Habo. Paret hade jobbat med att renovera stugan för att kunna bosätta sig där permanent.

Till en början utreddes branden som allmänfarlig vårdslöshet, men nyligen återupptogs fallet och rubriceringen ändrades till dubbelmord och grov mordbrand.

Under ett förhör på måndagen delgavs en 51-årig finansman, som sedan tidigare sitter häktad för ett dubbelmord och mordbrand i Norrahammar, misstanke för två mord och grov mordbrand i Hökensås.

Åklagare Anders Brokelind vill inte gå in på vilka omständigheter som gör att mannen är misstänkt, men säger att det ska handla om både teknisk bevisning och det som har framkommit i förhör.

”Noggrann, trevlig och ambitiös”

Aftonbladet kunde tidigare avslöja att finansmannen under flera år var granne med paret.

– Vilken relation de har i övrigt vill jag inte gå in på, säger Anders Brokelind.

Mannen beskrivs som tämligen känd i regionen och är knuten till ett företag i finansbranschen som har flera kontor runt om i landet.

Sedan i måndags är han alltså misstänkt för sammanlagt fyra mord.

– Jag reagerade med otrolig förvåning. Jag vet inte om jag inte vill tro det eller om jag helt enkelt inte tror det. Jag kan inte skilja på det just nu, säger en kollega till den misstänkte mannen.

Han säger att han inte vet om mannen hade någon koppling till paret som dog i Hökensås, utöver att de under flera år var grannar.

– Såvitt jag vet hade de ingen annan koppling, jag hade inte hört deras namn tidigare.

Kollegan säger att han har känt den misstänkte i sju-åtta år.

– Vi har bara haft en jobbrelation. Han har alltid varit ordentlig, noggrann, trevlig och ambitiös.

Nekar till brott

En man som under flera år bodde granne med både det omkomna paret och den misstänkte mördaren säger även han att han inte känner till någon annan relation mellan dem.

– Vi bodde grannar allihopa, det stämmer, men jag kan inte svara på om det fanns någon annan koppling.

Även han blev mycket förvånad när han hörde om misstankarna mot 51-åringen.

– Något så otroligt. Man kan inte tro att det är sant helt enkelt. Helt overkligt.

Mats Erfors, som är offentlig försvarare för den misstänkte 51-åringen, säger att hans klient nekar till brott i Hökensåsfallet.

När det gäller det par i 70-årsåldern som den 28 maj hittades döda i sin brandskadade villa i Norrahammar har Mats Erfors tidigare sagt att hans klient gjort vissa medgivanden:

– Han erkänner att han har utövat våld mot två personer på angiven tid och plats. Han erkänner också att han har vidtagit åtgärder för att ­anlägga brand.

Fastnade på övervakningsfilm

Efter dubbelmordet och branden i Norrahammar kom polisen 51-åringen på spåren genom att undersöka flaskor med tändvätska som bara har sålts i en särskild affär i Jönköping.

– Han fångades på över­vakningsfilm när han ­köpte tändvätska på ­K-­rauta, har en ­person med insyn sagt till Aftonbladet.

51-åringen är på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet i Norrahammar, vilket är den högre misstankegraden. I det andra fallet, det misstänkta dubbelmordet i Hökensås, är han än så länge bara skäligen misstänkt.

Åklagare Anders Brokelind säger att polisen även undersöker om mannen kan ha varit inblandad i andra mord och bränder.

– Ja, det har vi redan från början gjort med hänsyn till hur det här hade gått till. Vi har inte hittat några fler fall, inte hittills. Men det är för tidigt att säga. Det kan vara många år tillbaka. Men det finns inget som tyder på det, säger Anders Brokelind.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln