Man super på film - frias från rattfylleri

avJohanna Hellsten, Sara Cosar

51-åringen överklagade rattfylleridomen – och gjorde en egen rekonstruktionsfilm.

Den visar hur mannen på bara några minuter kan dricka två flaskor vitt vin och tre rejäla snapsar.

Därför frias han nu i hovrätten.

Larmet kom till polisen från några ungdomar. De hade uppfattat den 51-årige mannen som berusad, och beslutade sig att följa efter honom när han körde i väg hem från samhällets centrala delar i sin bil. Ungdomarna vittnar om en vinglig bilfärd i hög hastighet.

I februari dömdes 51-årigen av tingsrätten för grov rattfylleri till två månaders fängelse. Det var konstaterat att mannen hade 2,83 promille alkohol i blodet.

När polisen kom till mannens adress fann de honom sovande i bilen.

Frias i hovrätten

Mannen överklagade och nu friar hovrätten honom – mycket på grund av mannens egna rekonstruktionsfilm.

– Jag tycker att det är en olycklig dom, säger åklagare Olof Danielsson, som utvecklar sitt resonemang i kvällens Brottscentralen.

I tingsrätten försvarade sig mannen med att han hade druckit alkohol först sedan han kommit hem till sin bostad. Han hade ont och ville dämpa smärtan så han drack två flaskor vitt vin och ungefär 20 centiliter whisky. När han därefter skulle gå och lägga sig upptäckte han att han glömt sin avslappningsmusik i bilen – och gick ut för att hämta in musiken. Då somnade han i bilen i stället.

Sveper alkoholen

Enligt tingsrättens dom var det ”verklighetsfrämmande” att 51-åringen skulle ha hunnit med att dricka två flaskor vin och en rejäl slurk sprit innan polisen kom maximalt 20 minuter senare.

51-åringen överklagade och gjorde en rekonstruktionsfilm som bevismaterial i hovrätten.

På filmen, som Brottscentralen visar i kvällens avsnitt, ser man hur 51-åringen visar två obrutna vinflaskor och en obruten spritflaska.

Därefter dricker han först upp de två vinflaskorna i snabb takt, och avslutar experimentet inom fem minuter med att ta tre huttar av starkspriten.

– Så där, tack för mig, avslutar mannen som reser sig och stänger av filmkameran.

”Kan inte uteslutas”

Göta Hovrätt skriver i domen att det visserligen framstår som ”mindre sannolikt” att 51-åringen hunnit både dricka så mycket och somna i bilen. Rätten lägger dock stor vikt vid filmen och slutsatsen blir att det inte kan uteslutas att 51-åringen drack så mycket som han säger.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott