Uppgifter: Ulf Borgström frihetsberövad – efter timmar på fri fot

Gryningspyromanen släpptes fri i måndags

Gryningspyromanen Ulf Borgström, 57, släpptes på måndagsmorgonen ut från fängelset.

Bara några timmar senare var han återigen frihetsberövad, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Samtidigt inledde polisen en särskild händelse.

Ulf Borgström är nu 57 år.

Han blev känd som ”Gryningspyromanen” efter att han i tio års tid satte skräck i olika områden genom att tända eld på hus och byggnader. Han härjade som värst i Skåne, Småland och Dalarna, och misstänktes ligga bakom ett hundratal bränder på 2000-talet.

Gryningspyromanen är däremot bara dömd för ett fåtal av bränderna:

2006 fälldes han för försök till mordbrand vid två tillfällen och fick tre års fängelse. 2011 dömdes han till åtta års fängelse efter en grov mordbrand i Ystad.

Efter att ha avtjänat två tredjedelar blev han villkorligt frigiven våren 2016.

Nästan två år senare, i januari 2018, greps han på nytt. 57-åringen dömdes efter en kortare utredning för försök till mordbrand på socialförvaltningens kontor i Köping.

Ulf Borgström i Västmanlands tingsrätt 2018.
Ulf Borgström i Västmanlands tingsrätt 2018.

Straffet blev två år och tre månaders fängelse.

På måndagsmorgonen fick Ulf Borgström lämna fängelset som villkorligt frigiven.

Sent i eftermiddags, efter en halv dag på fri fot, frihetsberövades Gryningspyromanen igen, uppger flera källor för Aftonbladet. Han är nu inlåst i Kriminalvårdens förvar.

– Han ska brutit mot Kriminalvårdens föreskrifter. De kontaktade i sin tur polisen och han efterlystes. Patrull åkte ut och omhändertog honom, säger en uppgiftslämnare.

Källor: Plockades in efter ”insats Tyko 2”

Bakgrunden är att Kriminalvården beslutade att Ulf Borgström ska vara under övervakning fram tills prövotiden går ut. Han måste då anmäla sig hos frivården en gång i veckan, och ska också bära fotboja.

Anledningen är att man bedömer risken för återfall i brottslighet som hög.

– Men han valde att inte följa föreskrifterna om elektronisk övervakning (fotboja reds.anm.) och plockades därför in, säger en källa till Aftonbladet.

En annan uppgiftslämnare berättar:

– Han vägrade att ta på sig fotbojan. Varav anstalten enligt lag ej kan kvarhålla personen då han ska villkorligt friges. Man släpper då ut honom och frivården och övervakningsnämnden efterlyser honom. Han lyckades hålla sig undan ett par timmar.

Ulf Borgström är känd som ”Gryningspyromanen” efter att han i tio års tid satte skräck i olika områden genom att tända eld på hus och byggnader.
Ulf Borgström är känd som ”Gryningspyromanen” efter att han i tio års tid satte skräck i olika områden genom att tända eld på hus och byggnader.

Förutom Kriminalvårdens åtgärder hade polisen i Västmanland, som ingår i region Mitt, även lagt upp en välplanerad förberedelse inför frisläppandet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Bland annat har polisen inlett en så kallad särskild händelse, något som gör att man till exempel kan få in extra polisresurser till regionen. Internt heter insatsen ”Tyko 2”, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det stämmer att vi har en särskild händelse i den här frågan. Utöver det är det enda jag har att säga att vi varken direkt eller indirekt kommer kommentera något om enskilda personer, säger Varg Gyllander, pressekreterare på polisen i region Mitt.

– I allmänhet har vi de resurser och metoder vi anser oss behöva för att utföra vårt arbete. Den särskilda händelsen innebär att polisen i region Mitt organiserar sig på ett sätt för att kunna klara sitt uppdrag.

Är det vanligt att man inleder en särskild händelse för att någon släppts fri från ett avtjänat straff?

– Det finns olika tillfällen som man inrättar en särskild händelse, och vilka de olika skälen är går jag inte in på.

Varg Gyllander vill inte bekräfta att någon omhändertagits i insatsen.

Aftonbladet har sökt Ulf Borgströms advokat för en kommentar om frihetsberövandet. Han vill inte uttala sig.

Publisert:

LÄS VIDARE